Exclusief: Romanovs, robijnen, revolutie

De laatste tsarenfamilie was schathemelrijk, leefde als God in Rusland en kwam beroerd aan haar einde. Maar blijft op ee...

De laatste tsarenfamilie was schathemelrijk, leefde als God in Rusland en kwam beroerd aan haar einde. Maar blijft op een of andere manier toch fascineren en dat levert mooie exposities op.  

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam om die reden in februari 2017 de tentoonstelling ‘1917, Romanov & Revolutie’. Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St. Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St. Petersburg, heeft deze tentoonstelling exclusiviteit voor West Europa. En geeft een indrukwekkend kijkje in het leven van de laatste tsaar en zijn gezin, die honderd jaar helemaal niet zo lang geleden laat lijken.

Laatste tsaar

De reden dat Het Huis van Romanov nog altijd belangstelling trekt, is vermoedelijk omdat het tot de recente geschiedenis behoort. Er zijn veel foto’s en bewegende beelden van het tsarengezin, en hun verhaal spreekt tot de verbeelding. Tsaar Nicholas II was de laatste keizer van Rusland en getrouwd met Alexandra. Hun relatie begon als verstandshuwelijk, maar ze hielden uiteindelijk veel van elkaar. Samen kregen ze vier dochters: Olga, Tatiana, Maria en Anastasia en een zoontje, ziekelijke Alexei. Het gezin leefde in duizelingwekkende weelde in prachtige paleizen en reisde graag per royal yacht. 

Oproer 2017  

© House of Romanov

Nicolas had veel te laat door dat het morrende volk helemaal klaar was met al zijn oorlogen die miljoenen slachtoffers kostten. De beroerde omstandigheden en bittere armoede waarin ze moesten leven terwijl de tsaar en de adel het breed lieten hangen hielpen niet. De spontane volksopstand van februari 2017 betekende het begin van het einde voor de monarchie. De tsaristische garde koos de kant van het volk, Nicolaas werd gedwongen afstand te doen van de troon. De hele familie werd opgesloten in Jekaterinenburg en in de nacht van 16 op 17 juli geëxecuteerd.  

Grote weelde

© State Hermitage Museum, St Petersburg

Het enorme contrast tussen de gloriejaren van de Romanovs en hun roemloze einde komt terug in de tentoonstelling. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St. Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. 

Exclusief in Amsterdam

© House of Romanov

Het publiek ervaart in woord en beeld hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Heel nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord in 1917, die het kantelpunt in de Russische geschiedenis was. 

Over de expo

© State Hermitage Museum, St Petersburg

‘1917: Romanov & Revolutie’ is te zien van 4 februari t/m 17 september 2017. Tot de topstukken van de tentoonstelling behoren kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de Akte van Abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit deze tijd, Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en – tikje luguber – een van de moordwapens. 

Verder lezen: 

Openingsbeeld © House of Romanov

Laatste nieuws