Kroning Thaise kroonprins op 1 december

Kroonprins Maha Vajiralongkorn zal op 1 december koning van Thailand worden. Eerder zei de prins nog dat hij eerst een j...

Lees ook

Kroonprins Maha Vajiralongkorn zal op 1 december koning van Thailand worden. Eerder zei de prins nog dat hij eerst een jaar wilde rouwen, maar blijkbaar is er toch vaart achter gezet.

De Thaise regering is inmiddels bezig met voorbereidingen voor de inauguratie. Volgens twee legerfunctionarissen zijn de plannen voor de kroning, die al in mei 2014 zijn gemaakt vanwege de legercoup en de gezondheid van de onlangs overleden koning Bhumibol, van stal gehaald. Hierdoor kan het een en ander toch sneller worden geregeld dan men dacht. Verwacht een sobere plechtigheid, de formele kroning zal vermoedelijk pas plaatsvinden als de overleden koning na een jaar van rouw wordt gecremeerd. 

Eigen staf 

© Royal Household Bureau Thailand / ANP

Het bericht van kroonprins Maha Vajiralongkorn dat hij niet meteen zijn vader wilde opvolgen, zorgde voor onrust en angst voor een instabiele periode in Thailand, dat is naar alle waarschijnlijkheid de reden dat er toch sprake is van een snelle inhuldiging. Experts in het land denken dat het leger na de kroning een grotere rol zal gaan spelen in het politieke spel. Verwacht wordt dat Vajiralongkorn een nieuwe, door het leger vastgelegde grondwet zal goedkeuren en zijn eigen team van senior hofadviseurs zal gaan samenstellen. Hier begroet hij zijn zus prinses Sirindhorn tijdens een herdenkingsdienst van hun vader. Sirindhorn ligt zeer goed bij de Thaise bevolking, dus als Vajiralongkorn slim is, geeft hij haar een grote rol in de royal taken die hem wachten. Zijn jongere zus prinses Chulabhorn is nog zo bevangen van verdriet dat ze zich laat ondersteunen door een nogal onhandig knielende ↓ verpleegster. 

© Royal Household Bureau Thailand / ANP

 

Onzekere toekomst

Vajiralongkorn is niet erg populair in Thailand, is drie keer gescheiden en heeft een groot deel van zijn leven in het buitenland doorgebracht. Zo heeft hij een huis in Duitsland, waar zijn zoon op school zit. Hij is ook op dit moment voor persoonlijke zaken in Duitsland. Daar heeft Zijn Koninklijke Hoogheid een villa à 10 miljoen euro aan de Starnberger See, in de buurt van München. De villa ligt in de buurt van een kliniek waar hij zou worden behandeld met stemceltherapie. Onbekend is waarvoor. De nieuwe ‘vader van de natie’ liet zijn vier zonen uit zijn eerste huwelijk in de steek en liet hen zelfs uit Thailand verbannen, dus dat belooft niet veel goeds. 

Lees verder

Openingsbeeld © Rungroj Yongrit / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook