Gaat prinses Aiko (14) haar moeder achterna?

Het gaat niet goed met de Japanse prinses Aiko, de enige dochter van kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako. De 14-...

Lees ook

Het gaat niet goed met de Japanse prinses Aiko, de enige dochter van kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako.

De 14-jarige Aiko kampt met gezondheidsproblemen en is daarom al een maand niet naar school geweest. Het Japanse hof verschafte deze week openheid van zaken. Prinses Aiko gaat sinds twee jaar naar de Gakushuin Girls’ Junior High School in Tokio, maar zit al sinds 26 september niet meer in de schoolbanken. Volgens het Japanse hof raakte ze na de zomervakantie oververmoeid. 

Al eerder thuis

© The Asahi Shimbun

Het is niet de eerste keer dat de prinses een tijdje thuis zit, twee jaar geleden was ze zo ongelukkig op school (ze werd er naar verluidt erg gepest), dat het ook niet meer ging. In Japan wordt gevreesd dat ze dezelfde aanleg heeft als haar moeder. Prinses Masako was jaren uit de running door depressieve klachten, die voortkwamen uit het zeer beperkende Japanse hofprotocol, dat van de keizerlijke familie verwacht dat ze zich als royal robots gedragen. 

Puberdrama?

© The Asahi Shimbun

Prinses Masako heeft Aiko eerder deze maand naar het ziekenhuis gebracht, maar het medische onderzoek heeft geen specifieke diagnose opgeleverd. Het kan dus ook gewoon puberdrama / een hormonale aanval / emoleed zijn. Het is volgens Japanse media nog niet bekend wanneer ze terug kan keren naar de middelbare school. 

Het gaat wat beter

© Getty Images

Artsen zeggen wel dat haar gezondheid stukje bij beetje verbetert. In de Japan Times vertelt een vertegenwoordiger van de Japanse hofhouding dat ze niet hele dagen in bed ligt en deze week een wandeling in de tuin kon maken. Masako heeft een driedaagse reis met kroonprins Naruhito naar het noordoosten van Japan afgezegd om voor haar dochter te kunnen zorgen. 

Onzekere toekomst

© The Asahi Shimbun

Het gezin staat extra in de belangstelling sinds keizer Akihito, de opa van Aiko, heeft aangegeven graag af te willen treden. Volgens de laatste berichten zou dit in 2018 gaan gebeuren. Aiko’s vader Naruhito wordt dan de nieuwe keizer van Japan, iets wat de bewegingsvrijheid van het gezin nog verder zal beperken.  

Meer over de Japanse royals:

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook