Queen bezoekt supermarkt, checkt de kaas

De Queen was welwillend aanwezig bij de onthulling van een beeld van haar eigen moeder in Dorchester. Ze bedankte echter...

Lees ook

De Queen was welwillend aanwezig bij de onthulling van een beeld van haar eigen moeder in Dorchester. Ze bedankte echter voor een biertje in de pub van Camilla: in plaats daarvan ging ze liever even naar de supermarkt.

Het wemelde gisteren van de Windsors in Poundbury, een modelstadje en pet project waar kroonprins Charles al twintig jaar mee bezig is. Het ligt aan de rand van Dorchester, op land dat bij zijn Duchy of Cornwall hoort. En het is helemaal gebouwd als zijn eigen utopia, met knusse cottages, winkels en bedrijven in klassieke stijl. Het was redelijk aandoenlijk hoe trots hij er zijn ouders rondleidde, alsof het een soort ‘show & tell’ voor volwassen kroonprinsen ↓ was.

© Mark Cuthbert / Getty Images

Giga Queen Mum

© Mark Cuthbert / Getty Images

De Queen leek zo haar bedenkingen te hebben over het gigantische standbeeld van haar moeder op het dorpsplein. Over haar bezoek aan Waitrose (de Engelse AH) was ze echter zo enthousiast dat ze er later terugkeerde. 

Café Camilla  

© Mark Cuthbert / Getty Images

Hare Majesteit keek later tijdens het bezoek geduldig toe hoe de Duchess of Cornwall pub werd geopend. Die noemde Charles naar zijn vrouw Camilla en we zijn er nog niet over uit of het nu een romantisch gebaar is of gewoon lomp, om een kroeg naar je echtgenote te noemen. De pub is geïnspireerd op het Ritz Hotel (!) waar de Queen Mum graag pimpelde. Het zegt wel iets over het wereldbeeld van de kroonprins dat hij dit voorbeeld koos voor zijn eigen ‘klassieke’ pub. Er werd ale getapt, waar de Queen en prins Philip professioneel goedkeurend naar keken. Maar Elizabeth II kon toch niet wachten om terug te keren naar Waitrose. 

Meters muesli  

© Justin Tallis / Getty Images

In de supermarkt nam ze alle tijd om het kaasaanbod goed te bekijken. Daarna maakte ze een studie van de selectie ontbijtgranen. Bekend is dat de Queen ’s morgens graag een bakje muesli of cornflakes eet, niet bekend is of ze weet dat daar inmiddels een duizelingwekkende keuze in is. Het bezoek maakte de indruk dat er thuis in Londen een lakei met een boodschappenlijstje op uit zou worden gestuurd voor eens wat meer variatie op tafel. 

Charlesbury?   

© Mark Cuthbert / Getty Images

Strathmore House (je ziet op de achtergrond een stukje) is een replica van Buckingham Palace en staat midden in Poundbury, dat net zo goed Charlesbury had kunnen heten, zo doordrenkt is het van zijn familiegeschiedenis. Aan het plein grenzen ook Camilla’s eerder genoemde pub en er wordt een appartementencomplex gebouwd dat The Royal Pavilion gaat heten, naar een van de racepaarden van de Queen Mum. Charles is door stedenplanners vaak bespot om zijn wat nostalgische visie van een dorp waarin scholen, winkels en bedrijven allemaal op loopafstand zijn en mensen met verschillende inkomens door elkaar heen wonen. Ondanks de kritiek overstijgen het aantal inschrijvingen heb aanbod, zodat het toch een succes kan worden genoemd. Het stadje wordt in 2025 opgeleverd en zal dan zo’n 5000 inwoners tellen.

Lees ook:

Openingsbeeld © Justin Tallis / Getty Images

  

Laatste nieuws

Zie ook