H.M. Zuurstok: Queen is pretty in pink

Dat de Queen van een kleurtje houdt, is bekend. Elizabeth (90) mijdt het felle spectrum bovendien niet. En van alle kleu...

Dat de Queen van een kleurtje houdt, is bekend. Elizabeth (90) mijdt het felle spectrum bovendien niet. En van alle kleuren is roze – van poederig tot shocking pink – toch haar absolute favoriet.

Voor een supersenior is de Queen een waar stijlicoon. Vaak een kekke hoed, altijd gematcht met haar robe manteau. Altijd een gezonde dosis diamanten en parels. En ze verlaat het paleis niet zonder even met een lipstick in de weer te zijn geweest. Door haar vele felgekleurde outfits is ze haar eigen royal regenboogcoalitie. Maar favoriet is toch al haar hele leven lang roze. Met dank aan haar moeder, koningin-gemalin Elizabeth, die een buitengewoon romantische ziel had en haar oudste dochter het liefst in het roze kleedde. Voorheen was dat een typische jongenskleur (mannen van stand droegen rood, jongens roze), dus ze maakte er ook nog eens een statement mee. Een bloemlezing van de Queen in haar favoriete kleur, van baby tot typisch Beau Monde roze.   

Vintage roze  

© The Royal Family

Meisjesroze

© The Royal Family

Oudroze

© Hulton Archives / Getty Images

De traditie van haar moeder zette Elizabeth voort met haar eigen dochter. Ze is op deze foto net twee jaar koningin en draagt oudroze. Charles is in mannelijk rood en de korte broek van de upperclass. Anne heeft een lichtroze smockjurkje aan, compleet met parelkettinkje en It Bag. It’s good to be a princess.

Seventies pink 

© Getty Images

Bij haar zilveren regeringsjubileum droeg Hare Majesteit uiteraard haar favoriete kleur voor de vele festiviteiten. 

Eighties roze

© RevolverWarholGallery.com  

In 1985 maakte Andy Warhol een beperkt aantal zeefdrukken van regerende vorstinnen, waaronder koningin Beatrix én koningin Elizabeth. Het was hip, het was modern, iedereen sprak er schande van en de Queen vond het enig. De kleur kan daar iets mee te maken hebben gehad. 

Nineties pink 

© Greg Wood / ANP

Eind jaren negentig maakte de Queen een fase van gepatroneerd roze door, maar die duurde niet lang. Ze keerde terug naar effen en ging van ingetogen naar fel-feller-felst. 

Oman, 2010 

© Chris Jackson / Getty Images

Hot pink

© Chris Jackson / Getty Images

 Statement roze 

© John Stillwell / Getty Images

Om tijdens een bezoek aan Canada niet helemaal weg te vallen naast Chief Donovan Craig Fortune koos de Queen voor knalroze met neongroen. Wij wisten óók niet dat ze een fan van Doe Maar was.

Fuchsia 

© Matt Cardy / Getty Images

Puur magenta!

© Robin Utrecht / Getty Images

 Meer over het royal stijlicoon:  

Openingsbeeld © Arthur Edwards / Getty Images 

Laatste nieuws