‘Prinses Juliana wilde twee keer scheiden van prins Bernhard’

Dat prinses Juliana en prins Bernhard geen gelukkig huwelijk hadden is inmiddels geen geheim meer. Maar dat Juliana graa...

Lees ook

Dat prinses Juliana en prins Bernhard geen gelukkig huwelijk hadden is inmiddels geen geheim meer. Maar dat Juliana graag wilde scheiden van haar man en dat ook daadwerkelijk heeft geprobeerd, was nog niet eerder bekend. 

Gisteravond werd ‘Juliana, geen gewone koningin’ uitgezonden op NPO2 (mocht je ‘m gemist hebben dan kun je het terugkijken op Uitzending Gemist). In de documentaire over Juliana stond onder andere haar huwelijk met prins Bernhard centraal. Een fijn huwelijk was het niet. De twee waren van 1937 tot hun dood in 2004 getrouwd. In die tijd was hij overspelig en kleineerde hij zijn vrouw. 

Juliana was in de jaren ’50 zo ongelukkig met Bernhard, dat ze tot twee keer toe van hem wilde scheiden. Dat zegt sociologe Jolande Withuis in de NOS-documentaire. Ze heeft dit nooit doorgezet, omdat ze onder de politieke druk bezweek. De tientallen jaren daarna leefde koninklijke stel langs elkaar heen in paleis Soestdijk en was de sfeer allesbehalve gezellig. 

Lees ook:

Beeld: ANP | Bron: volkskrant.nl

Laatste nieuws

Zie ook