RTL stopt met Zwarte Piet: voortaan Pieten met roetvegen

Nog een paar weken en dan is Sinterklaas weer in het land. Maar de Zwarte Pieten-discussie is al losgebarsten. RTL...

Lees ook

Nog een paar weken en dan is Sinterklaas weer in het land. Maar de Zwarte Pieten-discussie is al losgebarsten. RTL heeft dit jaar de knoop doorgehakt: de zender stopt met Zwarte Piet en kiest voortaan voor Pieten met roetvegen. 

“Voor een deel is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar”, schrijft RTL in een verklaring. De zender gaat vanaf dit jaar voor Schoorsteen Piet die Stichting Sinterklaas in 2014 introduceerde. 

Op RTL’s Facebookpagina regent het reacties. De meningen zijn verdeeld. “Helemaal niets mis met een roetveegpiet. Volgens mij is hiermee iedereen gelukkig”, luidt een reactie. Anderen zijn juist helemaal niet blij met RTL’s beslissing. “En zo sterft het traditionele kinderfeest (wat totaal niets met racisme te maken heeft) in Nederland langzaam uit…nu ook mede dankzij RTL!”. 

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: rtlnieuws.nl

Laatste nieuws

Zie ook