Queen in financiële problemen door Brexit

De Queen mag dan naar verluidt pro-Brexit zijn, het gaat haar een smak geld kosten. En dat zorgt aan het Engelse hof voo...

Lees ook

De Queen mag dan naar verluidt pro-Brexit zijn, het gaat haar een smak geld kosten. En dat zorgt aan het Engelse hof voor de nodige paniek. 

Koningin Elizabeth krijgt te maken met een gat van miljoenen in haar begroting als de Brexit (waarbij Engeland uit de Europese Unie stapt) een feit is. Haar geliefde landgoed Sandringham in Norfolk ontvangt jaarlijks 780.000 euro landbouwsubsidie van de EU. En de landerijnen rond Windsor nog eens 330.000 euro. Ook prins Charles moet op een andere manier aan 110.000 euro komen om zijn Duchy of Cornwall Estate financieel op koers te houden. In totaal kregen de Windsors in 2015 1.442.000 miljoen euro aan subsidies van de EU. 

Luxe subsidie

© Panoramio / John Fielding

Hier zie je Sandringham, het landgoed zelf is vele hectares groot. Ministers proberen de Engelse landbouwbranche rustig te houden door betalingen tot 2020 te garanderen, maar weigeren zich uit te spreken over wat er daarna gebeurt. “Het is niet zo dat we hier met onze armen in de lucht in wanhoop rondhollen,” aldus een hofinsider tegen The Telegraph, “maar er is wel een zekere spanning”. 

Queen ploegt niet zelf

© Arthur Edwards / Getty Images

De Queen is overigens zelf geen actieve agrariër, ze beperkt zich tot het planten van eens een herdenkingsboom en laat het ploegen over aan haar pachters. Bij het aanvragen van extra geld krijgt ze geen voorkeursbehandeling, maar moet met de aanvraag voor nieuwe subsidie dezelfde weg bewandelen als andere boerenbedrijven. Lekker gewoon gebleven, dus. Wel raar: de Windsors vormen een van de rijkste families in Europa. Om dan mee te claimen uit het fonds dat bestemd is om arme boeren mee te helpen? 

Meer royal gedoe over geld

Openingsbeeld © Toby Melville / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook