Prinses Mabel wéér visitekaartje Viktor & Rolf

Over de trouwjurk van prinses Mabel is al veel geschreven. En vanaf vandaag gaat dat ook downunder gebeuren, want de cre...

Lees ook

Over de trouwjurk van prinses Mabel is al veel geschreven. En vanaf vandaag gaat dat ook downunder gebeuren, want de creatie is de grote ster van een mode-expo in Melbourne. 

“Ik ben heel blij dat mijn bruidsjurk deel uitmaakt van de Viktor & Rolf Fashion Artists tentoonstelling in de National Gallery of Victoria, een voorstad van Melbourne,” aldus de prinses op Twitter. De expositie is een voorzetje voor het 25-jarig jubileum van het label in 2017. Er zullen 40 kenmerkende ensembles te zien zijn van het Nederlandse designduo. Waaronder dus de spectaculaire bruidsjurk van de prinses, die er de zonnestraaltiara bij droeg. Hieronder zie je de jurk in beweging, het was echt een spektakelstuk.

Delft, 2004

 250 strikjes

© Viktor & Rolf / National Gallery Victoria

Aan de jurk werd door vier mensen bijna 600 uur gewerkt. Het kledingstuk is afgezet met bijna 250 strikken en strikjes. Verder maakten de couturiers een 2,75 meter lange sleep.

Strik vermist?

 © Jasper Juinen / ANP

Een deel van de sleep  verwerkten Viktor & Rolf in de jurk die Mabel droeg bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, als eerbetoon aan Mabels man Friso, die er niet bij kon zijn, omdat hij in 2012 ernstig gewond was geraakt bij een skiongeluk. Niet bekend is of dat deel weer terug op de jurk is gezet voor de expositie. 

25 jaar V&R

© Ruud Taal / ANP

De overzichtstentoonstelling in The National Gallery in Melbourne loopt tot 26 februari. Koninklijk bezoek zit er overigens niet in. Koning Willem–Alexander en koningin Máxima bezoeken Australië eind oktober, maar ze zullen Melbourne niet aandoen. Hier staan ze wel samen met De Jurk op een van de trouwfoto’s uit 2004, op Paleis Noordeinde in Den Haag. Achterste rij prinses Laurentien, Willem-Alexander en Máxima. Voorste rij het bruidspaar, toen nog koningin Beatrix en bruidsmeisje Thedora Petalas. Hieronder een paar van de creaties die in Australië te zien zullen zijn.

© Viktor & Rolf / National Gallery Victoria

Meer bruidsromantiek:

Openingsbeeld © Robin Utrecht / ANP

Laatste nieuws

Zie ook