Problemen voor Mette-Marit en Haakon

Ook een kroonprinselijk paar heeft gewoon vergunningen nodig als ze gaan bouwen en verhuren. Daar kwamen kroonprins Haak...

Lees ook

Ook een kroonprinselijk paar heeft gewoon vergunningen nodig als ze gaan bouwen en verhuren. Daar kwamen kroonprins Haakon van Noorwegen en zijn vrouw Mette-Marit op pijnlijke wijze achter.

De Noorse krant Dagbladet pluisde het uit en kwam erachter dat Haakon elf panden op het terrein van Skaugum (het landhuis waar het stel met hun kinderen woont) verhuurt. Dat is niet alleen tegen het bestemmingsplan van de gemeente Asker waartoe Skaugum behoort, hij maakte ze ook nog eens zonder toestemming geschikt voor bewoning. En verdiende er € 155.000 mee. Wat een béétje pijnlijk is gezien eerdere berichten over gerommel met geld. 

Geschuif met fondsen

© Royal Court Norway

Haakon kreeg de residentie, met schitterende uitzichten over het Oslo Fjord, in 2001 van zijn vader koning Harald als huwelijksgeschenk. Het gaat hier dus om privébezit. Maar uit het eerder genoemde onderzoek bleek dat geld dat was bestemd voor het onderhoud van het Noorse Koninklijk Huis werd geïnvesteerd in het onderhoud van het privé onroerend goed van zowel Harald als Haakon. 

Royal pandjesbaas

© Royal Court Norway

Waarmee maar weer eens duidelijk wordt dat je als royal privé en zakelijk niet strikt genoeg kan scheiden, willen je onderdanen niet gaan morren. Want geld van de staat is natuurlijk gewoon geld van de belastingbetaler. En als je per jaar € 155.000 verdient als royal pandjesbaas, kun je ook daar je privépaleis wel van onderhouden. Haakon heeft inmiddels via een woordvoerder van het paleis toegegeven dat ‘het huurproces niet volgens de regels is gegaan.’ 

Märtha springt bij

© Kjell Arne Totland / Twitter

De Noorse royals zijn inmiddels haastig aan een charmeoffensiefje begonnen om alle nare berichten weg te spinnen. Zo kwamen prinses Märtha Louise en Ari Behn, die in scheiding liggen, samen naar de Oslo Horse Show voor een gezonde portie eensgezindheid. 

Zó gewoon gebleven

© Kjell Arne Totland / Twitter

Mette Marit en Haakon waren ook aanwezig op de Oslo Horse Show om prinses Märtha Louise aan te moedigen, die voor het eerst in zestien jaar weer eens in het zadel zat voor een wedstrijd. Mooie gelegenheid voor het kroonprinselijk paar om even te laten zien dat ze echt heel gewoon zijn gebleven. 

Selfies met scharrel

© TV2 Noorwegen / screenshot

De kroonprins en kroonprinses van Noorwegen mengden zich gewoon tussen het plebs. Sverre kreeg chips en Mette Marit poseerde met zoon Marius en zijn vriendin Linn Helena voor een selfie. Nu nog een nieuwe officiële foto van prinses Ingrid-Alexandra en niemand heeft het nog over vergunningen en andere onchique zaken. 

Meer royal gedoe over geld:

Openingsbeeld © Ragnar Singnaas / Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook