Zo trots is hertogin Kate op haar oma!

"Ik ben altijd immens trots geweest op mijn oma Valerie Glassborow, die tijdens de Tweede Oorlog samen met vele anderen...

Lees ook

“Ik ben altijd immens trots geweest op mijn oma Valerie Glassborow, die tijdens de Tweede Oorlog samen met vele anderen probeerde de codetaal van de vijand te kraken,” aldus Kate. 

“Ze deed dat samen met haar tweelingzus Mary,” aldus Kate. “Mijn oma noch mijn tante spraken vaak over hun werk voor het leger. Maar we weten inmiddels allemaal hoe belangrijk de mannen en de vrouwen van Bletchley Park waren. En wat ze voor het land hebben betekend door de moeilijkste codes voor de geallieerden te kraken.” 

Enigma Code

© BletchleyPark.org

Valerie is haar oma van vaders kant, ze trouwde in 1946 met Peter Middleton met wie ze vier kinderen kreeg, waaronder Michael de vader van Kate. Bletchley Park was het landgoed waar de codebrekers gevestigd waren. Tijdens WOII werkte Valerie in Hut 6 waar men zich bezig hield met het opvangen en ontcijferen van gecodeerde signalen van de vijand, ook bekend als de Enigma Code. Ze deed dit voor de Britse inlichtingendienst. Valerie is in 2006 overleden. 

Hersenbrekers

© BletchleyPark.org

Kate prees de opvolgers van haar oma (Valerie staat hier links) “omdat ze de intellectuele traditie van het ontcijferen hebben voortgezet. Net als de mensen die in Bletchley Park werkten worden ze op waarde geschat om hun neurodiversiteit (net iets andere manier van denken) en het belang van geestelijke gezondheid.”   

Puzzelen voor gevorderden

© Getty Images

De hertogin van Cambridge bezocht Bletchley Park in 2014 en zat daar achter een replica van een van de machines waarmee haar oma werkte. Vanwege de connectie schreef ze het voorwoord van een nieuw puzzelboek met daarin 140 codes, puzzels en uitdagingen die zijn bedacht door GCHQ codebrekers. Dat zijn mensen die werken voor de huidige versie van Bletchley Park, het Government Communications Headquarters waar Her Majesty’s Government’s Signal Intelligence (SIGINT) is gevestigd. De opbrengst van het boek komt ten goede komt aan Heads Together, de campagne waarvan Kate samen met haar man prins William en haar zwager prins Harry het gezicht van is. Ze doen dit om een einde te maken aan het stigma rond mentale aandoeningen. “William, Harry en ik zijn heel dankbaar dat dit boek onze campagne steunt en zal helpen in mensen de juiste geestelijke gezondheidszorg te geven,” aldus Kate. 

En nu jij!

© The Telegraph

Het antwoord is Schorpioen. Het teken van de dierenriem op de betreffende dag bepaalt wat er wordt gegeten. St Davids’s Day is 1 maart (Vissen), Independence Day is op 4 juli (Kreeft), Kerst van op 25 december (Steenbok) en Halloween op 31 oktober, die dag valt onder sterrenbeeld Schorpioen. Het boek bestel je hier.

Meer over de Middletons:

Openingsbeeld © Eddie Mulholland / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook