28 dingen die je nog niet wist over Fergie

Zeg Sarah 'Fergie' Ferguson (57) en je denkt meteen aan schandalen, fraude, schulden en niet al te chique manieren om di...

Lees ook

Zeg Sarah ‘Fergie’ Ferguson (57) en je denkt meteen aan schandalen, fraude, schulden en niet al te chique manieren om die in te lossen. Maar de jarige hertogin is méér dan dat.

 1. Zo kan ze heel aardig pianospelen en amuseerde haar schoonvader prins Philip ooit met redelijk schunnige drankliederen die hij enig vond.
 2. Ze kan volgens haar dochter Beatrice (hier links) ‘voor geen meter’ koken, maar wel goed eten bestellen en ingrediënten in een blender gooien.
 3. Ze kan heel goed stijldansen, maar trekt een grens bij de tango ‘want daar heb ik het temperament niet voor.
 4. En ze is jarig vandaag. Daarom ‘quite a few things’ die je nog niet wist over Fergie.
 5. Ze vond het altijd vreselijk om ‘Fergie’ te worden genoemd, maar omhelsde de plaagnaam uiteindelijk. Ze wilde zelfs de held in haar kinderboeken zo noemen, maar dat werd uiteindelijk Budgie. 

  1968 © PA Images

 6. Haar ouders gingen uit elkaar in 1974. Sarahs moeder verhuisde met haar nieuwe liefde, polospeler Hector Barrantes, naar de Argentijnse Pampas. Sarah bleef bij haar vader op Dummer Down Farm, je ziet hen hier ↑ met rechts haar oudere zusje Jane. Hij hertrouwde en kreeg nog drie kinderen met Susan Deptford. Sarah omschrijft haar afkomst als volgt:

  We zijn plattelandsadel met een beetje oud geld.

  Sarah’s moeder ↓ werd, op weg naar een steakhouse, in haar auto onthoofd door een vrachtwagen die er overeen reed.   

  © Jane Ferguson

 7. Op haar 18de rondde Sarah de Engelse versie van Schoevers af en ging als secretaresse werken voor een PR-firma in Londen. Later had ze een baan in een galerie en bij een uitgeverij.
 8. Prins Andrew kende ze al toen ze allebei nog kinderen waren. Ze kwamen elkaar tegen bij polowedstrijden, in 1985 sloeg tijdens Ascot een vonk over.
 9. Hij ontwierp zelf haar verlovingsring: tien diamanten om een Burmese robijn, die volgens hem bij haar haar paste.

  1986 © PA Images

 10. Bij hun huwelijk wilde ze per se als burgermeisje naar binnen en als prinses naar buiten. Het was nog een heel gedoe om in de kerk bliksemsnel haar bloemenkroon door een tiara te vervangen. 

 11. Via haar vader’s kant stamt Sarah af van koning Charles II of England, via zijn twee buitenechtelijke zonen: Charles Lennox, de 1e hertog van Richmond en James Scott, de 1e hertog van Monmouth. Pluis je haar hele stamboom uit dan is ze een verre nicht van prins Andrew én van prinses Diana. 

  © PA Images

 12. Diana en zij ↑ prikten op Ascot andere gasten in hun achterwerk met paraplu’s, als twee giechelende kostschoolmeisjes. 

 13. Als hertogin van York had ze moeite om op gewicht te blijven. Ze tikte de 100 kilo aan en werd door de Britse tabloids wreed ‘Duchess of Pork’ (varkensvlees, vet) genoemd. 

 14. Haar favoriete snack was een sandwich met ei en mayonaise.   

  © PA Images

 15. In 1991 raakte haar huwelijk met Andrew in de problemen, in 1992 gingen ze uit elkaar. De officiële scheiding duurde tot 1996. Daarvoor en daarna bleven ze met hun kinderen prinses Beatrice en prinses Eugenie onder één dak wonen, in Sunninghill Park en later in de Royal Lodge op het terrein van Windsor Castle. 

 16. Tegenwoordig delen ze ook een chalet in Verbier, Zwitserland. Beiden zeggen vaak over elkaar dat ze ‘beste vrienden’ zijn. Zoals Fergie zegt:

  Hij is nog altijd mijn knappe prins en hij zal altijd mijn knappe prins zijn.

 17. Na de scheiding was ze geen Koninklijke Hoogheid meer en is ze ook niet meer dé hertogin van York, maar hertogin van York (alsof er daar dozijnen van zijn). Hiërarchisch zijn haar dochters Eugenie (links) en Beatrice (rechts) als KH’s nu ‘hoger’.  

  2012 © Pascal Le Segretain / Getty Images

 18. Sarah staat bekend als ‘needy & greedy’, ofwel behoeftig en hebzuchtig. Die eigenschappen maken dat ze zich snel een slachtofferrol aanmeet en soms over de schreef gaat om te kunnen cashen. Hoewel ze op dit moment weer best salonfähig is, maakt het haar een makkelijk doelwit voor mensen die haar aandacht geven dan wel groot geld beloven. 

 19. Door op te grote voet te leven shopte en reisde ze zich tot twee keer toe voor omgerekend ongeveer 4 miljoen euro in het rood. “Ze leeft in haar eigen wereld,” zei een insider in 2010, toen het weer mis was. “Op planeet Fergie draait alles om Fergie. Ze reist nog altijd met een entourage, ze geeft nog altijd geld als water uit.” 

  © Christopher Furlong / Getty Images

 20. Ze ging ooit uit eten met een Arabische prins die ze Rubber Lips noemde en suggereerde dat hij in ruil haar miljoenenschuld even zou afbetalen. Dat deed hij niet, maar een zoen leverde haar toch 50.000 pond op.

 21. Haar relaties met de Windsors zijn wisselend. Haar ex-zwager kroonprins Charles moet niets van haar hebben, de Queen staat iets welwillender tegenover haar voormalige schoondochter. In september 2013 logeerde ze zelfs met haar dochters en Andrew op Balmoral.

  © Robin Heck / ANP

 22. Haar felste criticus was prinses Margaret, zelf bepaald geen heilige, die in Fergie blijkbaar een potentieel nieuw zwart schaap van de familie zag om de aandacht van haarzelf af te leiden. “Je hebt meer schande over de koninklijke familie gebracht dan iemand zich ooit kon voorstellen,” schreef de prinses begin jaren negentig. “Niet één keer heb je beschaamd je hoofd laten hangen, nog geen seconde. Het is overduidelijk dat je nooit hebt overwogen hoe je ons allemaal beschadigt. Hoe haal je het in je hoofd om ons zo in diskrediet te brengen.” Sarah was overigens niet onder de indruk en ging vlijtig verder met wheelen, dealen en aandacht zoeken. 

 23. In de Disneyfilm ‘The Cat That Looked At A King’ heeft Sarah de rol van koningin ingesproken. 

 24. Sarah had ‘speciale vriendschappen’ met Italiaanse graaf Gaddo della Gherardesca en diepvriesmagnaat Geir Frantzen van Findus. Hertrouwen zit er echter niet in: dan verliest ze haar titel én haar connectie met de Windsors die haar nu nog in beeld houdt. 

  © ANP
 25. Ze speelde rolletjes in ‘The Vicar of Dibley’, ‘Friends’ ↑ en ‘Loose Women’.

 26. Sarah kan het goed vinden met Naomi Campbell. Ze komen elkaar regelmatig tegen op jetsetfeesten en slempen dan samen Bellini’s.

 27. Twee jaar geleden viel ze 13 kilo af door twaalf weken in Zwitserland te leven op gepureerde voeding, hardlopen en bergwandelingen met haar personal trainer Josh Salzmann, die haar al meer dan 20 jaar begeleidt. “Heel primitief, maar effectief,” aldus de hertogin. Tijdens de kuur woonde ze in een exclusief chalet in Verbier, à 18.000 euro per week. 

  2015 © PA Images 
 28. Deze zomer vierden Andrew en Sarah samen de dag waarop ze dertig jaar getrouwd zouden zijn geweest, ware het niet dat ze tien jaar eerder gescheiden waren. Ze duikt ook weer steeds vaker op in de Royal Lodge. Waar ze wordt getolereerd, omdat ze alle, maar dan ook alle dirty secrets van de Windsors kent. Neem het maar van ons aan, Sarah de Lepe verdwijnt echt niet in de vergetelheid, daar gaan we nog veel plezier aan beleven!

Verder lezen: 

Openingsbeeld © Larry Busacca / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook