Primeur: Hertogin Kate in Nederland!

Het is de eerste keer dat de aanstaande koningin van Engeland in Nederland is én ook nog eens het eerste buitenla...

Lees ook

Het is de eerste keer dat de aanstaande koningin van Engeland in Nederland is én ook nog eens het eerste buitenlandse solobezoek van de hertogin van Cambridge. 

Die eer zou eigenlijk naar Malta gaan, maar tijdens dat bezoek in 2014 was ze net zwanger van prinses Charlotte. Kate heeft in het begin van haar beide zwangerschappen last gehad van extreme misselijkheid en kon daarom niet reizen. Haar man prins William verving haar destijds, zodat de primeur van haar eerste internationale solobezoek naar Nederland gaat. 

Lunchen met Z.M.

© RVD / Frank van Beek

Ook voor Kate is het een bijzondere dag, want zo vaak wordt ze niet ontvangen door een regerend vorst. Koning Willem Alexander heeft haar uitgenodigd voor een lunch op de Eikenhorst. Het zou enig zijn als dit een typisch Hollandse lunch was: brood, karnemelk en een tomaat omdat het feest is. Maar we vermoeden dat er in verband met de diplomatieke betrekkingen wel iets meer uit de kast zal worden getrokken. 

Chic schrokken

© Chris Jackson / Getty Images

Het wordt wel dooreten en snel praten, want er staat slechts drie kwartier voor. Nu staat Kate niet bekend als een extroverte spraakwaterval, maar gelukkig hebben we een sociaal getalenteerde koning die weet hoe hij mensen op hun gemak moet stellen. En hebben ze aan het afschermen van het koninklijke kroost alvast een dankbaar gezamenlijk gespreksonderwerp. Koningin Máxima zal overigens niet bij de lunch zijn, want die is in het kader van ontwikkelingsfinanciering naar haar geboorteland Argentinië gereisd. Waar ze ongetwijfeld ook even wat familiebezoeken aan vastknoopt. 

Uniek bezoek

© WPA Pool / Getty Images

Na de lunch in Wassenaar bezoekt de hertogin het Mauritshuis, waarbij we hopen dat ze de Vermeers met rust zal laten. Daarna gaat ze naar de residentie van de ambassadeur in Rotterdam. Het programma wordt afgesloten met een bezoek aan de Rotterdamse wijk Bospolder/Tussendijken, bij een organisatie die zich inzet voor straatjongeren. Dat is vlakbij de plek waar De Kapsalon is ontstaan, dus misschien dat er ook nog even aandacht is voor dit hoogtepunt in integratie, calorieën en culinair erfgoed.  

Meer, graag!

2007 © Robin Utrecht / ANP

Het is leuk en vrij uniek dat Kate Nederland bezoekt. De banden tussen de vorstenhuizen op het vasteland zijn hecht, maar Engeland is toch een beetje een buitenbeentje dat zich meer richt op de eigen gemenebestlanden zoals Canada en Australië. Toch zijn koningin Elizabeth (Kate’s ‘schoonoma’) en prinses Beatrix close genoeg om elkaar bij ontmoetingen buitengewoon hartelijk te zoenen, dus hopelijk is deze eerste reis het begin van warmere banden met Europa in het algemeen en met Nederland in het bijzonder. We dromen even hardop: prins George in Madurodam, prinses Charlotte op de Efteling, dat zou toch te leuk zijn? Laten we hopen dat Z.M. ook even tersluiks wat aan landpromotie doet, daar is hij goed in.

Meer lezen:

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook