Schaal van Pracht & Praal: welke royals zien er het beste uit tijdens ‘Prinsjesdag’?

Waar staan de Oranjes als het aankomt op pracht en praal in vergelijking met andere Europese royals? Een goed moment om...

Waar staan de Oranjes als het aankomt op pracht en praal in vergelijking met andere Europese royals? Een goed moment om dat te meten is de jaarlijkse opening van het parlement.

In een constitutionele monarchie heeft de Majesteit nauwelijks tot geen macht en uitsluitend een ceremoniële rol. Dat klinkt sneu, maar die rol biedt wel de benefits van Gouden Koetsen, als enige op een troon mogen zitten en de hoogste ordes weer eens luchten. En in vergelijking met de royal collega’s doen de Oranjes het helemaal niet zo beroerd als het aankomt op bladgoud, pracht en praal. We geven ze ♔ ♔ in deze Royal Battle. Hoe vieren andere landen hun ‘Prinsjesdag?’   

Denemarken houdt het sober

In Denemarken is de opening van het parlementaire jaar een buitengewoon lauwe bedoening. Geen koets, geen kroon en niet eens een troon. De koninklijke familie is wel grotendeels aanwezig, maar koningin Margrethe zwijgt in alle talen. We moeten het in dit geval hebben van haar aankomst: zie maar eens als een krab zijwaarts een trap op te klimmen, handjes te schudden en toch nog koninklijk te lijken. Aan het einde van het filmpje worden de onderlinge verhoudingen duidelijk: de schoondochters geven eerst een kus en daarna pas een kniksje. Lief!

 

Zweden: saaie bedoening

© Michael Campanella / Getty Images

Bonuspunten voor een zwart-met-gouden koets, maar vier paarden staat toch wat ielig in vergelijking met onze acht machtige Friezen en de feestelijke stoet die jaarlijks door Den Haag trekt. De Zweedse prinsessen en koningin zijn in het zwart-wit, de koning spreekt en er is geen troon te bekennen. De koninklijke familie zit op een rijtje stoelen voor het verhoogde deel en doet haar best niet in slaap te vallen bij de patriarch. Ook gaan ze nog naar een bij de Zweden blijkbaar onvermijdelijke dankdienst.  

♔ ♔ ♔  

Noorwegen: mannengedoe

© Ragnar Singsaas / Getty Images

Noorwegen pakt het met iets meer zwier aan, maar voor de verandering gaat het hier vooral om de mannen en hun uniformen. Koning Harald en kroonprins Haakon staan er volledig opgetuigd bij. Koningin Sonja is een neutraal, buitengewoon onfeestelijk accessoire. En Mette-Marit is niet eens aanwezig, #gemiste kans. Koning Haralds zetel heeft een hogere troonfactor dan de veredelde stoel waar koning Willem-Alexander op zit. De Noorse koning leest net als in Nederland een toespraak voor, maar doet dat staand, om het hakkelrisico nog wat groter te maken. Niet verkeerd, maar er valt meer uit te halen als nationale uithangborden.  

♔ ♔ ♔  

Engeland: onbetwiste winnaar

© WPA Pool / Getty Images

Bij de Staatsopening van het Britse parlement worden liefhebbers van pracht en praal op hun wenken bediend. De dames kleden zich sprookjesachtig, er wordt gereisd per koets in een stoet die volledig in het teken van ‘pump & circumstance’ staat. Daarnaast wemelt het er van de tiara’s, pruiken en het hermelijn. Best of all: de enige echte Imperial State Crown wordt gelucht: koningin Elizabeth draagt hem als ze de Engelse ’troonrede’ voorleest. Die wordt haar aangeboden in een zijden zakje, door de Lord Chancellor die daarvoor op één knie gaat (zie je het Dijsselbloem al doen?) Geniet even mee:

De koets mag er zijn  

© Chris Jackson / Getty Images

De dames zijn in het lang

© WPA Pool / Getty Images

Er is een echte troon

© WPA Pool / Getty Images

Er zijn lantaarns

© WPA Pool / Getty Images

En er is een koningsmantel

© WPA Pool / Getty Images

Zoveel geschiedenis, bladgoud en onbegrijpelijke rituelen, daar kunnen we úren naar kijken. Het Verenigd Koninkrijk wint de Pracht & Praal Battle, hands down.

♔ ♔ ♔ ♔

Lees verder

Openingsbeeld © Lex van Lieshout / ANP

 

Laatste nieuws