Elia is bijna prinses: ‘Ik ben er klaar voor’

Zaterdag is het zover: dan trouwt actrice Elia Zaharia met prins Leka II van Albanië, in een ceremonie die een echt...

Lees ook

Zaterdag is het zover: dan trouwt actrice Elia Zaharia met prins Leka II van Albanië, in een ceremonie die een echte royal wedding dreigt te worden.

Hoewel Albanië niet tot de eredivisie van de Europese royalty hoort, wordt er flink uitgepakt voor de bruiloft. Er worden vertegenwoordigers van twintig koninklijke families verwacht en verder nog zo’n honderd aristocraten assorti. Wie er precies komen is in verband met de veiligheid nog niet bekend gemaakt, maar we gokken op in ieder geval een Belgische, een Zweedse, een Spaanse en een Monegaskische afvaardiging. Genoeg voor elke vrouw om een tikje Bridezilla van te worden, maar aan de telefoon is Elia is vooralsnog nog de kalmte zelve. “We zijn maanden geleden al begonnen met de organisatie, ik heb er het volste vertrouwen in dat het een mooie, vrolijke dag gaat worden.”

© Elia Zaharia / Instagram

Bent u al een beetje zenuwachtig?

Elia Zaharia: “Ik voel prettige spanning, mijn verloofde en ik hebben al een hele tijd naar deze dag toegeleefd. We hebben heel veel hulp gekregen bij de organisatie van ons huwelijk, daar zijn we heel dankbaar voor.”

© Albanian Royal Court

Hebt u het gevoel dat uw leven na zaterdag heel anders zal zijn?

“Ja en nee. Ik heb prins Leka in 2008 leren kennen bij een theaterevent in Albanië. We hadden meteen een klik, die vriendschap is uitgegroeid tot liefde. Hij is echt de liefde van mijn leven. Ik prijs me gelukkig dat ik zijn vader koning Leka nog heb gekend. Hij was een bijzondere man, elk woord dat hij sprak, sprak hij met overtuiging. Zowel koning Leka als mevrouw Silviane Mysilier (de halfzus van koningin Geraldine, prins Leka’s oma) hebben me altijd zeer hartelijk ontvangen. Van hen heb ik veel geleerd over de familie en hoe het is het land te dienen. Ik ben er klaar voor. De koninklijke familie en het Hof hebben al veel te lang zonder een vrouw des huizes gezeten.” Leka’s moeder Susan stierf in 2004, zijn vader in 2011, ze staan op de foto’s boven het dressoir.

© Albanian Royal Court

Gaat u een tiara dragen zaterdag?

“Hoe ik eruit zal zien als bruid, blijft nog even een verrassing.”

© Prins Leka II / Twitter

Uw aanstaande postte al een foto ↑ van de opgepoetste Queen Geraldine tiara, was dat een hint?

Elia, lachend: “Het spijt me, je zult het vanzelf zien.”  

© Prins Leka II / Instagram

Wat verwacht u van uw nieuwe leven?

“In de jaren dat ik samen ben met prins Leka heb ik dat leven al goed leren kennen, dus ik verwacht niet dat het heel anders zal zijn. Door het leven aan het hof ben ik me bewuster geworden en meer betrokken geraakt bij de realiteit van het leven in Albanië. En door mijn werk als president van de Queen Geraldine stichting voel ik me veel meer verbonden met mijn land. Niets materieels kan belangrijker zijn dan het leven veranderen van degenen die onze hulp nodig hebben, de kinderen die onze liefde nodig hebben en de ouderen die onze zorg nodig hebben. Dat zie ik in mijn nieuwe rol als belangrijkste taak: de Albanese natie dienen en ons inzetten voor de toekomst. Een toekomst die we hopen te delen, als ons een eigen gezin gegund is.”

© Albanian Royal Court

Prins Leka en u zijn al de ouders van een boxer, gaat die bij de bruiloft nog een rol spelen?

“Alleen achter de schermen. Het is nogal een robbedoes…” 

Nog even dit

© Prins Leka II / Twitter

Na haar jawoord aan prins Leka is Elia voortaan Hare Koninklijke Hoogheid kroonprinses Elia van de Albanezen. 

Zog & Geraldine 

© Hulton Archive / Getty Images

Dit was in 1938 het huwelijk van koning Zog en Géraldine Margit Virginia Olga Mária Apponyi de Nagy-Appony, een Hongaarse gravin. Voor haar huwelijk werd ze al tot prinses verheven, later werd ze koningin-gemalin Geraldine. Ze was mateloos populair en werd ‘de witte roos van Hongarije‘ genoemd. Ze draagt hier een speciaal voor haar gemaakte tiara met daarin verwerkt een witte diamanten roos voor haar en de heraldische ram die symbool stond voor haar man. Het opzichtige bovenstuk kan eraf, we hebben zomaar het vermoeden dat Elia aanstaande zaterdag de kleine versie zal dragen. Geraldine en Zog kregen één zoon: Leka I. 

Leka I en Susan 

© Privé

Bij het huwelijk van Leka I met Australische Susan Cullen-Ward (links) in 1975 was Geraldine (rechts) als ‘moeder van Albanië’ degene die het meeste in de spotlights stond (en duidelijk niet van plan was de belangrijkste tiara van de familie voor een dagje aan haar schoondochter uit te lenen). De Albanische royals waren toen echter al 36 jaar verbannen, zodat het geen echte royal wedding was. Ze trouwden voor de wet in Biarritz en voor de kerk in Madrid. Hun zoon prins Leka II werd in ballingschap in Zuid-Afrika geboren. Leka II en Elia trouwen wel in Tirana met alles erop en eraan. Officieel zijn ze gewoon staatsburgers, maar Leka heeft zijn sporen verdiend in de diplomatie en wordt toch gezien als Hoofd van het Huis van Zogu.

Verder lezen

Openingsbeeld © Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook