Prinses? Koningsblauw past bij jou!

Representatief momentje en niets om aan te trekken? Een beetje prinses kiest dan snel iets in koningsblauw, ook bekend a...

Lees ook

Representatief momentje en niets om aan te trekken? Een beetje prinses kiest dan snel iets in koningsblauw, ook bekend als Pantone 19-3955 TCX, om een overtuigend statement te maken.  

Annemarie, prinses de Bourbon de Parme en kroonprinses Amalia lieten onlangs feilloos zien hoe chic de kleur is. Ze droegen hem allebei bij de doop van babyprins Carlos. Prinses Alexia doet ook een beetje mee, maar toch minder overtuigend dan haar grote zus, die de juiste nuance koningsblauw al helemaal onder de knie heeft. En ze is de enige niet, want in de koninklijke inloopkasten wemelt het van de royal blue kleedjes, die zelfs een C-prins een vleugje koninklijke allure geeft. 

Koningsblauw statement

© Jemal Countess / Getty Images

Neem prinses Firyal van Jordanië, tante van de huidige koning Abdullah. Ze is misschien niet de bekendste royal ooit, maar bij een fundraiser zoals hier, weet ze dat er niets boven dat koninklijke kleurtje gaat om respect af te dwingen. 

Ook leuk met goud

© Michel Porro / Getty Images

Ook prinses Sarah van Brunei kent de kracht van koningsblauw, zeker in combinatie met een gezonde dosis bling. Naast haar kroonprins Al-Muhtadee Billah, die toch een beetje wegvalt naast deze glorie.  

Demonstratief blauw

© Ben Pruchnie / Getty Images

Prinses Haya bint Al Hussein, halfzus van koning Abdullah van Jordanië kiest voor koningsblauw als daywear bij Ascot. Ze is getrouwd met sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum van Dubai, maar niet de sjeika van Dubai, die eer houdt zijn eerste vrouw Hind. Dan kan het geen kwaad om er wat extra royal blue tegenaan te gooien, toch? 

Silvia maakt puntje

© Pascal Le Segretain / Getty Images

Zoiets dacht ook koningin Silvia van Zweden, zonder twijfel een van de hoogste royal gasten op huwelijk van prins Albert met Charlene Wittstock in 2011. Alles goed en wel, maar zo’n huwelijk vol dellen en modellen vraagt om een beetje cachet. En dat leverde ze gráág. Want verschil moet er zijn en zo. 

Blue Queen  

© Alastair Grant / Getty Images

Royal Blue slaat zowel op een donkere als een lichte kleur azuurblauw. Het zou zijn uitgevonden door wevers in Rode (Somerset), die een wedstrijd hadden gewonnen. Ze mochten een jurk maken voor de toenmalige Engelse koningin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz en sindsdien heeft de kleur koninklijke allure. Koningin Elizabeth heeft vele blauwe ensembles, waaronder uiteraard ook koningsblauw assorti. Het matcht hier beeldig bij de gordijnen van de plaque die ze net heeft onthuld, #corebusiness.

Bea in blue

© Tim Whitby / Getty Images

Prinses Beatrice van York, altijd op zoek naar manieren om haar status enigszins op te krikken, rukte in 2009 uit in dit of the shoulder gevalletje. Goede kleur, verkeerd model: de eredivisie in prinsessen waagt zich slechts sporadisch aan off the shoulder en strapless en dan meestal alleen nog bij privéfeesten. Dit was een rode-loper-momentje en net even te flamboyant voor de waardigheidsfactor van royal blue.  

Mary in royal blue

© Riccardo S. Savi / Getty Images

Standing had blauw overigens al sinds 1661, toen een matblauw Queen’s Blue werd gedoopt. Voor 1950 werd vooral de donkere versie van de kleur chic gevonden, daarna is de lichtere, vrolijkere versie die een beetje tegen kobalt aanschuurt in zwang geraakt. Prinses Mary van Denemarken droeg deze week koningsblauw bij de start van haar bezoek aan Washington. En geef toe, je ziet kroonprins Frederik meteen niet meer staan.  

Royal Annette

© Michel Porro / Getty Images

Prinses Annette, hier met prins Bernhard in 2013, staat bekend als een van de aardigste en meest down-to-earth prinsessen binnen de koninklijke familie. Maar koningsblauw geeft haar toch ook meteen iets waardoor je denkt: ja, toch heel overtuigend Hare Hoogheid Annette, prinses van Oranje-Nassau, van Vollenhoven-Sekrève. 

Máxima-blauw

© Lex Van Lieshout / Getty Images

Het beste voorbeeld van koningsblauw is natuurlijk de wonderschone Taminiau die koningin Máxima bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg. Sinds 2013 wordt de kleur nóg meer met royalty geassocieerd. Dankzij de onvergetelijke beelden die deze dag opleverde, is het ook een beetje Máxima-blauw geworden.  

Verder lezen 

Openingsbeeld © PPE-Agency / Edwin Veloo

Laatste nieuws

Zie ook