Gravin Sophie arriveert na 716 km fietsen in Londen

Ze heeft het 'm geflikt! Gravin Sophie van Wessex fietste in 6 dagen 716 km van Edinburgh naar Londen voor de Duke of Ed...

Lees ook

Ze heeft het ‘m geflikt! Gravin Sophie van Wessex fietste in 6 dagen 716 km van Edinburgh naar Londen voor de Duke of Edinburgh Challenge. 

Bij Buckingham Palace werd ze opgewacht door haar trotse man prins Edward en hun kinderen, lady Louise (12) en burggraaf James (8). De gravin begon aan de fietstocht om meer aandacht te vragen voor de Duke of Edinburgh Award, een stichting die zich inzet om jonge mensen te helpen en die dit jaar 60 jaar bestaat. Beschermheer van de stichting is haar schoonvader die het leuk vond dat ze deze uitdaging aanging, maar Sophie ook “lichtelijk getikt” noemde. In haar peloton bevonden zich mensen uit alle regimenten waar Sophie beschermvrouw van is. Ze trainde er ruim een jaar voor en heeft er inmiddels zo’n 4900 km in het zadel opzitten. 

‘So proud, darling’

© Tim P. Whitby / Getty Images

Bij Buckingham Palace stonden prins Edward en de kinderen op haar te wachten. Lady Louise gaat hieronder net schuil achter haar moeder, James is wel te zien in deze groepshug – Sophie kreeg niet eens kans om af te stappen, zo hadden ze haar gemist.

© Tim P. Whitby / Getty Images

 

Melige fietsers

De afgelopen dagen begon de meligheid in het peloton flink toe te slaan. Het gesprek van de rit tijdens dag vijf was het vertrek van Mary Berry uit de ‘Great British Bake-Off’ (de oerversie van ‘Heel Holland Bakt’, Mary is de Engelse Janny en een culinair monument in Engeland). En ook gisteren was het een dolle boel. “We waren vroeg bij RAF Wittering,” schrijft Sophie op haar blog. “Zodat we een poging hebben gedaan om in vliegformatie over de basis te fietsen terwijl ze de muziek van het 633 Squadron neurieden. Er werden zelfs Supermanposes aangenomen. Ik heb maar niet meegedaan met Jamie, toen hij zijn benen over het stuur legde, omdat een nachtje op de Spoedeisende Hulp me niet zo’n goed idee leek.” 

Strakke broeken

© Matthew Lewis / Getty Images

Ondanks stevige tegenwind had de gravin energie genoeg om zich op belangrijke zaken te concentreren (dat doet de verveling met je na 680 km…) “Het was ongebruikelijk stil in het team toen ik naast Jo ging fietsen en vroeg waar ze toch steeds naar keek. Ze biechtte op dat ze al 45 minuten obsessief naar de naden van de fietsbroek van Jamie die voor ons fietste keek. En zich afvroeg of die wel recht waren. Jamie kreeg het een en ander mee via zijn oortje en heeft nu een complex over zijn achterwerk terwijl wij als meisjes onder elkaar weer eens wat anders kunnen bespreken dan fietsen.”    

Glorieuze intocht

© The Royal Family / Twitter

Voor de laatste etappe kreeg Sophie gezelschap van Sarah Storey, meervoudig paralympisch kampioen om haar de laatste kilometers door te slepen, al had de gravin dat niet echt nodig: ze reed puur “op adrenaline.”

Royaal onthaal

Na de zware dag van gisteren – 128 km met hoogteverschillen van 1000 meter – was het vandaag een vrij gemakkelijke laatste rit. Hier vertelt ze hoe trots ze is, hoe blij iedereen was met alle steun en toont ze haar speldje. “We hebben er allemaal naar uit gekeken om onze dierbaren weer te zien,” aldus Sophie. “En zijn reuze dankbaar dat ze in de tussentijd op kinderen, honden, huizen en zelfs schildpadden hebben gepast.”

Verder lezen: 

Openingsbeeld © Tim P. Whitby / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook