Hoe zit het met al die prinsessen van Kent?

Binnen de Britse koninklijke familie wemelt het van de Kents. Tijd om deze tak eens in kaart te brengen, te beginnen bij...

Binnen de Britse koninklijke familie wemelt het van de Kents. Tijd om deze tak eens in kaart te brengen, te beginnen bij prinses Alexandra, de lievelingsnicht van de Queen.

Alexandra zit hier naast haar broer prins Edward, de huidige hertog van Kent, in een koets op weg naar de Most Noble Order of the Garter Ceremony, de belangrijkste en oudste ridderceremonie van Groot-Brittanië, opgericht in 1348. Lidmaatschap is alleen weggelegd voor de monarch, de prins van Wales en maximaal 24 leden. Dat de broer en zus erbij horen, zegt iets over hun status binnen de koninklijke familie. 

De geboren Kent

© Leon Neal / Getty Images

Prinses Alexandra (79), ook bekend als the Honourable Lady Ogilvy, is de jongste kleindochter van koning George V en koningin Mary en een volle nicht van de Queen. Ze is een geboren prinses van Kent, vertegenwoordigt Elizabeth II vaak bij werkbezoeken met een medisch tintje (ze is opgeleid als verpleegster) en is 50ste in de lijn van de troonopvolging. Toen ze geboren werd, stond ze op de zesde plaats. Ondanks het feit dat ze gekelderd is in de hiërarchie, zorgt nicht Elizabeth heel goed voor haar en is Alexandra altijd welkom bij een wuifmomentje op het balkon van Buckingham Palace. 

Nuchtere dame

© Kirstin Sinclair / Getty Images

Alexandra’s ouders waren prins George, de hertog van Kent (de vierde zoon van koning George V) en prinses Marina van Griekenland en Denemarken. Ze was de laatste prinses waar de minister van binnenlandse zaken aanwezig was bij de bevalling om de geboorte van eventuele troonopvolgers te verifiëren en de eerste Britse prinses die naar kostschool ging: Heathfield, bij Ascot. Daarna studeerde ze in Parijs en volgde ze de verpleegkundige opleiding in Great Ormond Hospital. Hier zit ze naast haar jongste broer, prins Michael, waarover zo meer.  

Dol op de Queen

© New Victoria Hospital Kingston upon Thames / Facebook

Alexandra was bruidsmeisje op het huwelijk van haar nicht Elizabeth en neef Philip. Zelf trouwde ze in 1963 met Sir Angus Ogilvy, de tweede zoon van de 12de graaf van Airlie. Het was een echte royal wedding: de hele koninklijke familie was aanwezig en het huwelijk werd wereldwijd uitgezonden en gezien door zo’n 200 miljoen mensen. Omdat Angus het aanbod van de Queen om hem in de adelstand te verheffen afsloeg, hebben hun kinderen James en Marina geen titels. Alexandra heeft vier kleinkinderen en is weduwe sinds Angus in 2004 stierf. Ze woont in Thatched House Lodge in Richmond en heeft, met dank aan de Queen, een appartement in St James’s Palace in Londen. 

Katharine van Kent

© Adam Jacobs / Getty Images

Alexandra’s broer Edward (80), sinds 1942 de huidige hertog van Kent, is getrouwd met Katharine van Kent (83). Deze aangetrouwde hertogin van Kent is een heel aardige, bescheiden dame die zich jarenlang de trofeeën op Wimbledon uitreikte. Ze kampte haar hele leven met een slechte gezondheid, pas op latere leeftijd werd ontdekt dat ze coeliakie (gluten-intolerantie) heeft. Edward en zij woonden jaren op Anmer Hall, het landhuis waar nu prins William met zijn gezin woont. Katharine en Edward kregen drie kinderen: George (53), de graaf van St. Andrews, lady Helen Taylor (51) en lord Nicolas Windsor (46). Edward is als hertog het hoofd van deze tak, George zal hem ooit opvolgen. En die kennen we dan weer als de vader van royal It Girl lady Amelia Windsor. Edward en Katharine hebben de nodige relatieproblemen gehad en woonden ook een tijdje niet bij elkaar, maar lijken toch besloten te hebben samen de rit uit te zitten. Ze wonen tegenwoordig in het Wren House, op het terrein van Kensington Palace. 

Michael van Kent

© Stuart C. Wilson / Getty Images

De jongste broer van Alexandra is prins Michael van Kent (74). Hij is getrouwd met de flamboyante barones Marie Christine von Reibnitz. Omdat ze zelf niet van koninklijke bloede is*, heet ze geen prinses Marie Christine, maar wordt ze aangesproken met de titel van haar man: prinses Michael van Kent. Wat haar er niet van weerhoudt om te roepen dat ze eigenlijk het chicst van allemaal is. Het stel woont tegenwoordig in een appartement in Kensington Palace en heeft twee kinderen: lord Frederick Windsor en lady Gabriella. 

*Nog even dit

© British Monarchy

Traditioneel nemen alle vrouwen van mannelijke leden van de Britse koninklijke de status en titel van hun man aan bij hun huwelijk. Diana werd weliswaar door iedereen prinses Diana genoemd, maar haar officiële aanspreekvorm was ‘de prinses van Wales’ (‘de’ wijst op de exclusiviteit van de titel) en na haar scheiding ‘Diana, prinses van Wales’ (minder exclusief). 

Het is een ingewikkelde regel, zeker bij de Kents, want prinses Michaels schoonzus is als vrouw van de hertog weer niet hertogin Edward van Kent noch hertogin Katharine, maar Katharine, de hertogin van Kent. Om het allemaal nog wat onlogischer te maken wordt Edward weer graag aangesproken als prins, omdat dat bescheidener staat. Kortom, de titels binnen de Kents zijn ongeveer even simpel als cricket en darts. Op de foto zie je prinses Alexandra, hertog George, Marina met babyprins Michael op schoot en toen nog prins Edward (de huidige hertog) in 1942.     

Verder lezen

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws