Fergie: ‘Ik mis Diana nog elke dag’

Toen prinses Diana nog leefde, waren zij en haar schoonzus Sarah van York zowel vriendinnen als rivalen. Toch zegt Sarah...

Lees ook

Toen prinses Diana nog leefde, waren zij en haar schoonzus Sarah van York zowel vriendinnen als rivalen. Toch zegt Sarah ‘Fergie’ Ferguson (56) dat ze Diana nog elke dag mist. 

Sarah, de ex-vrouw van prins Andrew van York, was aanwezig bij het Olifanten Bal in Göteborg, een fundraiser voor de bescherming van olifanten van de Perfect World Foundation. Vooraf sprak ze met een journalist van de Svensk Damtidning over prinses Diana, die 21 maanden jonger was dan zij. “Ik mis haar nog elke dag,” aldus de hertogin. “Ze was de vrolijkste en coolste persoon die ik kende. We hebben samen ontzettend gelachen en ik heb genoten van elk moment met haar.” 

Rivaliserende schoonzussen

© Vanity Fair

Hoewel we niet twijfelen aan de aardige woorden en nobele bedoelingen van de hertogin van York – over de doden niets dan goeds, nietwaar? – zijn er wel een paar kanttekeningen bij te zetten. In het begin waren Di en Fergie inderdaad aan elkaar verknocht. Ze zaten als ‘kouwe kant’ van de Windsors in hetzelfde schuitje en hadden veel steun aan elkaar. Maar er was ook rivaliteit. Vrolijke, ongecompliceerde sportieve Sarah lag bij de schoonfamilie veel beter dan onzekere, broeierige Diana, wat Di jaloers maakte. Fergie kon het op haar beurt niet hebben dan Diana voor de buitenwereld de onbetwiste ster van de familie was, wat Sarah ook uit de kast haalde. “Het hielp niet dat zij ontzettend slank was en ik zo dik,” aldus Fergie in haar boek ‘Finding Sarah’. 

Het begin van het einde

© Royal Archives Inc

De rivaliteit ging zo ver dat ze eind jaren tachtig ieder voor zich de ochtendkranten bijhielden, wie de meeste kolommen had gescoord. De vriendschap verzuurde begin jaren negentig toen hun beider relaties in zwaar weer raakten. Fergie had toen het charmeoffensief in de media al verloren, de foto’s waarop haar minnaar aan haar tenen zoog in St Tropez, betekenden in 1992 het einde van haar huwelijk en status. Hoewel Diana ook vreemd ging, was die discreter en slimmer. In ieder geval slim genoeg om zich te distantiëren van Fergie, toen die in vrije val raakte. 

Tot hier en niet verder

© Royal Archives Inc

De druppel die de emmer deed overlopen was het feit dat Sarah een belofte aan Diana verbrak en in haar eerste memoires allerlei anekdotes over Diana vertelde, om de verkoopcijfers te verhogen. Dat vond Diana ontzettend vervelend, maar dat Fergie meldde voetwratten te hebben overgehouden aan een paar schoenen dat ze van Diana had geleend, was de druppel: Diana sprak nooit meer met haar. Dus Fergie kan nog zo vaak over haar ex-schoonzus roepen dat ‘onze band nooit verbroken is’, de waarheid is dat de vrouwen elkaar al een jaar niet meer hadden gesproken, toen Diana verongelukte.

Verder lezen 

Openingsbeeld © Tim Graham / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook