Kassa voor prinses Amalia!

Nu heeft ze nog gewoon kleedgeld, maar vanaf haar achttiende krijgt kroonprinses Amalia (12) 1,5 miljoen euro per jaar....

Lees ook

Nu heeft ze nog gewoon kleedgeld, maar vanaf haar achttiende krijgt kroonprinses Amalia (12) 1,5 miljoen euro per jaar. Waarom zo’n duizelingwekkend hoog bedrag? 

Het bedrag wordt in de Rijksbegroting genoemd en het staat er echt: vanaf 7 december 2021 krijgt de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima 1,5 miljoen euro per jaar. Of om heel precies te zijn: 1.495.000 euro, waarvan het grootste deel (1.232.000 euro) bestemd is voor ‘personele en materiële ondersteuning’. Met andere woorden: een PA, beveiliging, kantoor en auto, van die dingen. Maar dan nog blijft er 263.000 euro over om leuk van te kunnen reizen en shoppen. 

Voor wat, hoort wat

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Die achttiende verjaardag zal een mijlpaal worden voor de prinses. Niet alleen vanwege haar toelage, maar ook omdat ze vanaf dan rechtstreeks haar vader opvolgt, zou Willem-Alexander iets overkomen. In ruil voor het astronomische bedrag wordt van de kroonprinses verwacht dat ze veel vaker dan nu aanwezig zal zijn bij officiële momenten en ook zelf werkbezoeken zal afleggen. Daarnaast zal ze aanwezig zijn bij zittingen van de Raad van State, het adviesorgaan van de regering dat ze ooit als koningin zal voorzitten. Dat hoort, samen met een opleiding met veel staatsgeschiedenis en stages, bij haar voorbereiding op de troon. 

Gevoel voor geld

© Lars Baron / Getty Images

Het bedrag is fors, maar is bedoeld om Amalia financieel zelfstandig te maken. Koningin Máxima heeft zich wel eens laten ontvallen dat haar kinderen vanaf hun zesde zakgeld krijgen (eerst een euro, Amalia kreeg op haar 9de € 1,50 per week). Met een econome als moeder die zich voortdurend bezighoudt met inclusive finance en het nut van sparen boven lenen, kunnen we er wel vanuit gaan dat niet alleen Amalia, maar ook haar zusjes Alexia en Ariane doorgezaagd worden over de waarde van geld, zeker gezien de enorme gouden-koets-factor van hun leven. Maar of anderhalf miljoen euro krijgen nu zuinigheid in de hand werkt? 

Geen gewoon meisje

© Andreas Rentz / Getty Images

De toelage moet het voor Amalia mogelijk te maken om onafhankelijke keuzes te maken en niet in verleiding te komen voor financiële verleidingen van buitenaf, zo redeneert het kabinet. Bovendien zou het ook minder problemen opleveren voor de bewindspersonen die dan ministerieel verantwoordelijk zijn voor haar woorden en daden. Maar toch, het is een fors bedrag dat niet in verhouding staat van dat van een gewone student, die gemiddeld moet rondkomen van 1118 euro per maand (13.416 euro per jaar) en daar huur, de zorgverzekering, collegegeld en boodschappen van moet betalen. Dus of Amalia er écht door zal leren met geld om te gaan is de vraag. Maar ze is dan ook geen gewoon meisje.

Verder lezen: 

 Openingsbeeld © Andreas Rentz / ANP

Laatste nieuws

Zie ook