Favoriete ontwerper van Máxima naar PC Hooft

Koningin Máxima hoeft binnenkort niet meer helemaal naar Brussel voor haar Natans, ontwerper Edouard Vermeulen op...

Lees ook

Koningin Máxima hoeft binnenkort niet meer helemaal naar Brussel voor haar Natans, ontwerper Edouard Vermeulen opent deze week een winkel aan de PC Hooftstraat in Amsterdam. 

Zijn eigen garderobe bestempelt  Vermeulen in het Algemeen Dagblad als ‘overzichtelijk’: een aantal donkerblauwe truien en overhemden, een rijtje wit, klassieke jeans en hooguit twintig paar schoenen. “Ik ben geen fashion victim en mijn clientèle is dat evenmin.” Hij mag koningin Máxima tot een zijn grootste fans rekenen, deze jurk is van zijn hand. Andere klanten zijn koningin Mathilde, koningin Paola en Luxemburgse en Zweedse royals. 

Mathilde’s trouwjurk

© Tim Graham / Getty Images

Het geheim van zijn royal klantenkring is volgens hem dat zijn stijl hen aanspreekt, maar hij geeft toe dat geluk ook een rol heeft gespeeld. “In 1999 vroeg koningin Paola mij de bruidsjurk van toen nog prinses Mathilde te maken,” zegt hij. “Dan weet je de ogen van de wereld op je gericht. En dat is in mijn vak belangrijk, in de etalage staan. Het koningshuis van Zweden kwam hier terecht omdat ze van andere royals over Natan gehoord hadden. Er wordt onderling gepraat over outfits. Ik vind het fantastisch dat ik nu raad mag geven aan de nieuwe generatie monarchen. Die jonge koppels staan veel meer middenin het leven dan hun voorgangers.”

Ook tegen koningin Máxima zal ik zeggen dat iets haar niet staat. Dat is beroepseer.

Vermeulen gaat niet op huisbezoek. “Verblijft de koningin in Brussel en er komt een telefoontje, dan ga ik kijken. Verder moet iedereen voor de haute couture naar de Louizalaan komen. Daar zijn alle faciliteiten. Pasruimtes, naaisters, verschillende modellen, bijbehorende accessoires. Zo kan ik een outfit in het geheel zien en advies geven. En daarin ben ik altijd eerlijk: ook tegen koningin Máxima zal ik zeggen dat iets haar niet staat. Dat is beroepseer.” 

Moderne royals

© Georges Gobet / ANP

En wat maakt Máxima nu koninklijk volgens de man die het grootste deel van haar garderobe levert? “Ze heeft een mooie uitstraling en weet wat haar goed staat zonder dat te benadrukken,” zegt Vermeulen, hier in zijn atelier. Ook kan ze veel stijlen dragen: kijk naar de liberty-jurken tijdens het bezoek aan Indonesië. Minimalisme is niet het goede woord, eerder vrouwelijkheid. Ze is ook heel vrouwelijk. En net als koningin Mathilde en Kate Middleton (oh Edouard, Kate is al vijf jaar geen Middleton meer…) is zij een dame die middenin de actualiteit en het leven staat. Ze hebben kinderen, willen gekleed voor de dag komen en met de trends meegaan. Een icoon als koningin Elizabeth is echt van andere tijden met haar hoed, mantelpak en grote tas, je herkent haar alleen al aan haar silhouet. Kate Middleton en Máxima lopen totaal anders.” 

Het hele interview lees je hier.

Verder lezen:

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP

 

Laatste nieuws

Zie ook