Prinsjesdag: hoe Assepoes is de Glazen Koets?

Overmorgen is het zo ver, dan mag de Glazen Koets een hoofdrol spelen op Prinsjesdag, omdat zijn gouden collega in revis...

Overmorgen is het zo ver, dan mag de Glazen Koets een hoofdrol spelen op Prinsjesdag, omdat zijn gouden collega in revisie is. Gedraagt het Glazen Geval zich goed, dan mag ie ook de komende jaren meedoen. 

De Gouden Koets is natuurlijk het ultieme statussymbool, maar ook een ontzettend opzichtige caravan. Als we heel eerlijk zijn, vinden we de Glazen Koets waar op Prinsjesdag koning Willem-Alexander en koningin Máxima zich in zullen laten rondrijden zeker zo chic. Ook heel glam qua bladgoud, maar het rood en donkerblauw maakt hem net even wat voornamer. Dat hij weer eens gelucht wordt is a reason to be cheerful, dus. 

190 jaar oud

De Glazen Koets is samen met de Gouden Koets een van de twee staatsieberlines van het Nederlandse Koninklijke Staldepartement. Het glasoppervlak valt op zich best mee, de koets is genoemd naar de glazen band die de rand ornamenten beschermt. Omdat de in- en uitstap hoger is dan die van de Gouden Koets, hebben de Majesteiten al stiekem geoefend (o, wat hadden we dát graag gezien!). Vooral de uitstap is nogal een uitdaging op hoge hakken in een lange jurk. Het kostte vier jaar om de koets te bouwen, in 1826 werd hij opgeleverd aan koning Willem I. Toch leuk dat ie precies 190 jaar later weer eens mag shinen, want de Glazen Koets was jarenlang de ‘primus inter pares’, ofwel de eerste onder gelijken. 

Purper fluweel!

© Bart Maat / ANP

De Glazen Koets is vrij groot en heeft een crèmekleurige vergulde lijst van ornamenten in de vorm van laurier- en eikenbladeren, aldus het Koninklijk Huis. Op het portier is het koninklijk wapen uit die tijd geschilderd en op het dak zit een vergulde houten koningskroon (allemaal: ‘Hier is mijn kroon, mijn houten kroon…’). Het interieur is bekleed met purper fluweel (normale mensen noemen dat rood, in royalspeak is het purper), de zitkussens zijn bekleed met een verende laag, zodat de koninklijke achterwerken niet van hout worden voor ze de Ridderzaal in moeten. 

Acht paarden

© Bart Maat / ANP

De hemel is gemaakt van witte zijde (dat lijkt ons heel besmettelijk in het geval van wax en pommade…) en de Oranjes kunnen naar buiten kijken door zeven ramen met geslepen glas. Wanneer de koning in de Glazen Koets rijdt, worden acht paarden ingespannen. Dinsdag zullen dat mooie Friezen zijn. Het plaatsnemen in een koets met rondom glas was en is het voorrecht van een koning of koninklijke prins. 

Berliner gekte

© Mischa Schoemaker / ANP

En nu horen we je roepen: ‘Waarom zaten prins Constantijn en prinses Laurentien er dan steeds in? En hoe moeten zij nu bij de Ridderzaal komen?!’ Geen reden tot paniek, zij rijden in de gala-glasberline, een omgebouwde gala-berline die net even iets eenvoudiger is. Je ziet hem hier in 2015. Best een knappe koets, maar net even wat minder franje. Want verschil moet er zijn, tenslotte. Zelfs onder royal rijtuigen.

Meer over Prinsjesdag:

Openingsbeeld © Koen van Weel / ANP

Laatste nieuws