Prinsjesdag: de gekste hoedjes van Oranje

Prinsjesdag = Hoedjesdag voor de Oranjes. Die deze trend al lang hadden ingezet voor Erica Terpstra het in 1977 tot tren...

Lees ook

Prinsjesdag = Hoedjesdag voor de Oranjes. Die deze trend al lang hadden ingezet voor Erica Terpstra het in 1977 tot trendsetter-met-hoed schopte voor de vrouwelijke genodigden.

Die gebruiken Hoedjesdag tegenwoordig graag om een statement te maken. Voor de Oranjes heeft een hoed een andere functie. Om te beginnen is het een alternatieve kroon op momenten dat een tiara een tikje overdreven zou zijn. Het biedt daarnaast een herkenbaar en vertrouwd beeld. Bij twijfel is degene die het wagenwiel draagt altijd de koningin (hier getooid met meerdere ontplofte vogels). En tenslotte draagt een hoofddeksel bij aan een waardige houding. Met een forse hoed word je gedwongen net iets rustiger te bewegen en ook dat is weer heel koninklijk. So far so good, ook omdat de Oranjes ons al op schitterende exemplaren hebben getrakteerd. Al zijn hun keuzes soms ook buitengewoon… interessant. Kijk zelf maar. 

De feestverpakking

© ANP

In 1969, ongetwijfeld bevangen door liefde voor de Space Age, besloot prinses Margriet als metallic feestverpakking naar de Ridderzaal te gaan. Het kan ook zijn dat ze een punt wilde maken. In onze fantasie zien we haar woedend last minute, zodat er níets meer aan gedaan kon worden, deze hot mess opzetten. En ook nog eens scheef twee broches opspelden, omdat Juliana en Beatrix altijd de betere bling inpikten. Zo is het vast niet gegaan, maar zeker is wel dat we echt uren verbijsterd naar deze gouden strik kunnen kijken. For the win, koninklijke hoogheid. For the win! 

De badmutsen

© Keystone / Getty Images

Voor alle duidelijkheid: dit was in 1978 mode. Dames van stand liepen massaal met getoupeerde badmutsen op hun hoofd. Ze zaten strak, het koninklijke haar plette er volledig van en de kamenier vervloekte ze omdat ze met een babyborstel in model moesten worden gebracht. Maar prinses Beatrix en koningin Juliana leken er toch zeer content mee. Juliana krijgt bovendien bonuspunten voor al die rare sprieten – het lijkt wel feestverlichting! – die er ook nog eens uitkomen. More = More, Majesteit, goed gezien. 

Behangetje I

© Michel Porro / Getty Images

In 2004 waren Laurentien en Máxima respectievelijk drie en twee jaar prinses, en hadden nog niet zo heel veel hoedenervaring. Máxima komt hier goed weg met een fascinator, Laurentien draagt een broekpak met groene arabesken en een matchy-matchy hoed. Het motief ging op dat moment pijnlijk genoeg ook als warme broodjes over de toonbank van behangwinkels. Ze geloofde er zelf ook niet helemaal in, zo te zien. Maar toch: kudos voor de Willy Wonka factor. 

Behangetje II

© Michel Porro / Getty Images

Laurentien was in 2005 haar fashion forward attitude nog absoluut niet kwijt. En vasthoudend als Hare Koninklijke Hoogheid is, werd het dus wederom behang. Ditmaal met vochtvlekkenpatroon, wat nog eens extra werd geaccentueerd door haar druipende mouwen. We kunnen er úren naar kijken, maar laten we koningin Beatrix niet vergeten. Die ruilde haar gebruikelijke vliegende schotel dat jaar in voor een blauw vogelnest dat – heel menselijk – een beetje in de rui was. Dat heb je toch minder snel met een fatsoenlijke tiara, #wewantbling!

De Deukhoed  

© Jerry Lampen / ANP

In 2010 showde koningin Beatrix een variatie op haar vertrouwde Model UFO. Máxima was echter even de weg kwijt in een buitengewoon chique dweil van Taminiau en een Borsalino die zich helemaal niet thuis voelde op het balkon van Noordeinde. De hoed stond bovendien zo ver naar voren dat haar gezicht amper te zien was. En haar geestdriftige gewuif kon dat toch niet geheel compenseren. De Nationale Ontzetting weerhield haar er niet van – en dat vinden we dan wél weer heel leuk – om eenzelfde model in een iets lichtere tint later te dragen bij een werkbezoek en een officieel bezoek aan Denemarken. En toen stond-ie enig. Dit was vooral een gevalletje 'goede hoed op het verkeerde moment'. 

Hoedloos!

© Koen van Weel / ANP

Als opfrissertje: vorig jaar haalde prinses Laurentien haar inspiratie uit een spiralizer. En zag koningin Máxima helemaal af van een hoed: ze droeg wat geborduurde bloemen in haar haar. Die kwamen terug op haar beeldige Taminiau, die was geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. In heerlijke RVD-speak: 'De koningin draagt een bijpassende haardecoratie van driedimensionale vertalingen van de bloemen uit de jurk.' Gaan wij nu aftellen naar morgen en duimen dat het helemaal 'chapeau!' wordt.  

Meer over de Oranjes: 

Openingsfoto © Lex van Lieshout / ANP

Laatste nieuws

Zie ook