Koningin Margrethe is dól op machtsvertoon

Waar de meeste royals eresaluten vaak uitstaan met de uitdrukking dat het best wat minder zou mogen, laat koningin Margr...

Lees ook

Waar de meeste royals eresaluten vaak uitstaan met de uitdrukking dat het best wat minder zou mogen, laat koningin Margrethe van Denemarken zich geen ceremonieel momentje ontglippen.

Het Deense volkslied? Margrethe kan het niet vaak genoeg horen. Inspectie van de wacht? Ze noemt het  haar ‘core business’. Defilés, parades en vlagvertoon ter ere van Hare Majesteit? Ze zegt er geen ‘nee’ tegen. Er was dan ook geen denken aan dat haar vertrek van royal yacht de Dannebrog ingetogen, kalm en efficiënt zou verlopen. 

21 saluutschoten

Voor Hare Majesteit van boord wenste te gaan, liep ze eerst een officieel ererondje over het dek. Voor wat ongevaarlijk machtsvertoon werden 21 saluutschoten vanuit het Sixtus Huis afgevuurd. (Hoe gaat zoiets? Roept ze dan: ‘Ik kan niet aan de wal gaan zonder 21 saluutschoten!’?) En toen vervolgens als afronding extra langzaam varen in de royal tender, om uitgebreid toegewuifd te kunnen worden en terug te wuiven. De Denen krijgen zo beslist waar voor hun geld, qua koningin.   

Nieuwe roze favoriet 

Margrethe was met de Dannebrog op werkbezoek in onder andere Rudkøbing. Voor haar tocht had ze maar weinig bagage bij zich: dit roze pakje dook voortdurend op. Het is vast een nieuwe favoriet van haar.

Verder lezen? 

Openingbeeld © Schiller Graphics

Laatste nieuws

Zie ook