Schitterende beelden Paleistuin Het Loo

Voor de liefhebbers: Museum Paleis Het Loo organiseert deze nazomer de September Tuinmaand, waarin de paleistuinen vier...

Lees ook

Voor de liefhebbers: Museum Paleis Het Loo organiseert deze nazomer de September Tuinmaand, waarin de paleistuinen vier weken lang het toneel zijn voor uiteenlopende tuinactiviteiten.

Ter ere van de mooie nazomer stuurden de beheerders van het paleis een drone de lucht in die schitterende beelden maakte van de tuinen. Die tuinen zijn zo beroemd dat ze ook wel ‘noordelijk Versailles’ worden genoemd. Maar dan wel Hollands klassiek en volmaakt in spiegelbeeld.  Het bijbehorende kasteel stamt uit 1684 en was ooit het jachtslot van Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje. Prinses Margriet was de laatste Oranje die er woonde, tegenwoordig is het een museum. 

Het Loo per drone

Door de eeuwen heen is er veel aan de tuinen veranderd, maar inmiddels zijn ze teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin in de tijd van de eerste bewoners, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II. Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 september 2016 zijn er opnames van het televisieprogramma Tijd voor Max in de tuinen van Paleis Het Loo. Het hele septemberprogramma van Het Loo vind je hier

Kasteel Het Oude Loo 

© Herman van der Wal / Wikimedia

Prinses Margriet en haar man Mr. Pieter van Vollenhoven wonen overigens nog wel op het terrein, in Huis Het Loo. En ook een andere prominente Oranje is er nog regelmatig te vinden. Iets verderop staat Kasteel Het Oude Loo, een 15de eeuws jachtslot dat door de regering wordt verhuurd aan prinses Beatrix. Die liet er in 2006 kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako zes weken logeren, zodat Masako in de mooie bossen een beetje kon bijkomen van haar protocol-burn-out. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt als de Oranjes onderling iets te vieren te hebben. Het is niet toegankelijk voor het publiek, alleen de tuin wordt in april en mei opengesteld. Paleis Het Loo is daarentegen vrijwel het hele jaar geopend. 

Openingsbeeld © Paleis het Loo

Laatste nieuws

Zie ook