De minnaars van koningin Paola

Bekend is dat koning Albert van België het niet zo nauw nam met de huwelijkstrouw. Maar ook koningin Paola zou echter wat minnaars hebben versleten.

Lees ook

Bekend is dat koning Albert van België het niet zo nauw nam met de huwelijkstrouw: voorbeeld is dochter Delphine, de 51-jarige vocht jarenlang om erkenning, sinds gisteren heeft ze die eindelijk. Ook koningin Paola (82) zou echter nogal wat minnaars hebben versleten.

Het Belgische magazine 'Dag Allemaal' boorde bronnen aan in de Brusselse beau monde, de politiek en de kunstwereld. En stelde zo een lijst samen met heren die voor de charmes van de bloedmooie Paola Ruffo di Calabria zijn gevallen. En die lijst is aanzienlijk langer dan die van de scharrels van haar echtgenoot koning Albert, vader van de huidige koning Filip. 

Italiaanse It Girl

© Alchetron.com

Donna Paola Ruffo di Calabria, dochter van prins Fulco, de 6de hertog van Guardia Lombarda, was een bloedmooie, hippe Italiaanse van 21 toen ze prins Albert van België leerde kennen. Ze trouwde in 1959 trouwde met Albert, de jongere broer van koning Boudewijn. "Haar oogverblindende schoonheid, frisse naïviteit en lichte onbeholpenheid waren troeven die een frisse wind aan het sombere hof van Laken lieten waaien," zegt Belgische royaltykenner Mario Danneels. "Zij en Albert werden een heus jetsetkoppel dat van Duitsland tot Spanje de voorpagina’s van alle bladen haalde. De Italiaanse paparazzi gedroegen zich zo opdringerig dat Albert er ooit met een op de vuist ging bij de ingang van en discotheek." 

De Diana van haar tijd

© Alchetron.com

In 1967 besloot Paola met spijt in het hart haar jaarlijkse zomervakanties niet langer in haar Toscaanse geboortedorp Forte dei Marmi door te brengen. "De fotografen hingen er in de bomen om haar tot in haar badkamer te betrappen," aldus Danneels. ‘Ze is de adembenemendste schepping van de Europese Gotha, een vrouw als Brigitte Bardot’, zwijmelde het Duitse Bild am Sonntag. Fotografen die in Brussel exclusieve beelden van de prinses konden schieten, konden die voor astronomische bedragen verkopen. Kortom, Paola was hot

Weinig moederinstinct

© Belga / ANP

Behalve dan bij de Belgen. Die baalden ervan dat ze amper een woord Nederlands sprak en daarnaast geen foutloos Frans meester was. En fronsten over het feit dat ze in vier jaar drie kinderen op de wereld zette en daarna vond dat ze daarmee wel aan haar plichten had voldaan. De kinderen werden overgelaten aan kinderjuffen, omdat ze zelf liever in Italië en Frankrijk was, dan op het domein van Laken. Het is geen wonder dat ze hier in 1961 moeite heeft contact te maken met kleine Filip. 

Erg lichtzinnig

© William Van Hecke / Getty Images

Paola was eenzaam in Paleis Belvédère, had geen interesse voor liefdadigheidswerk en voelde zich beperkt door het protocol. Terwijl Albert de ene handelsmissie na de andere afwerkte, ging Paola héél vaak op vakantie. En stak zo buitengewoon lichtzinnig af bij streng katholieke en intens vrome koningin Fabiola (hier links, in 1986) , de vrouw van de pijnlijk sobere en plichtsgetrouwe Boudewijn. 

Gezond ego

Hoe pittig Paola was, blijkt uit incidenten waar ze zelf de hand in had. Toen de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 werd vermoord, liet ze luid haar ongenoegen blijken dat het bal waarop ze 'zich voor één keer aan het amuseren was', werd stilgelegd. Ze werd de toegang tot het Vaticaan ontzegd omdat ze een minirok droeg. En tijdens een ontmoeting met journalisten in de jaren zestig, barstte ze in snikken uit: "Ik kan niets goed doen, alleen spaghetti maken!" 

Allebei ontrouw

Niemand weet wie van het echtpaar het als eerste buiten de deur zocht, maar Albert leerde in 1965 de Waalse barones Sybille de Selys-Longchamps kennen. Nog geen drie jaar later werd hun dochter, de eerdergenoemde Delphine, geboren. "Ruim tien jaar lang woonde de prins – eerste troonopvolger zolang Boudewijn en Fabiola geen kinderen hadden – feitelijk samen met zijn minnares en hun kind," zegt Danneels. "Maar het was Paola die in 1970 werd gefotografeerd aan de arm van een van haar eigen geliefden."

Adamo's Dolce Paola

In 1964 deed volgens 'Dag Allemaal' het gerucht de ronde dat Paola een romance beleefde met zanger Adamo, die 'Dolce Paola' voor haar schreef. Twaalf jaar geleden werd Adamo door koning Albert in de adelstand verheven. Volgens sommigen was dat om hem te bedanken voor zijn discretie over zijn amourette met Paola. Tiens!

Arme Laurent

© Mark Renders / Getty Images

De spannendste naam die in deze context de kop opsteekt, is die van zakenman Aldo Vastapane. De invoerder van Mercedes vergaarde een fortuin met taxfreeshops in luchthavens. Over Aldo gaat het gerucht dat hij de biologische vader van prins Laurent (links) zou zijn. Laurent heeft dat in ieder geval lange tijd zelf geloofd en legde dossiers aan over de buitenechtelijke relaties van zijn vader en moeder. Daar confronteerde hij hen ook mee. Als Laurent met het personeel over zijn moeder praatte, noemde hij haar 'la pute Italienne', de Italiaanse hoer. Wat wel iets zegt over de familieverhoudingen. Tussen moeder en zoon is het nooit meer helemaal goedgekomen, maar Paola doet haar best de schade een beetje in te halen met de kleinkinderen, zoals hier. 

Brede smaak 

© Twitter

Paola zou naast een liefdesnest op de Louizalaan in Brussel ook een adres in Parijs hebben gehad dat als uitvalsbasis diende voor haar buitenlandse avonturen. Op de Louizalaan zou ze haar minnaar en politicus François-Xavier de Donnéa (zie foto) ontvangen, de latere burgemeester van Brussel. In Parijs stond aristo fotograaf Albert de Mun dan weer geregeld op de stoep. Op de lijst staan ook nog onder andere een bankier, een ex-minister en een kunstpaus op. Als het allemaal waar is, dan heeft ze in ieder geval een avontuurlijk liefdesleven gehad. Good for her.

Toch weer tortelen

© Mark Renders / Getty Images

Hoe ging het verder? Paola wilde in 1968 al scheiden, maar bleef onder grote druk toch getrouwd. Het huwelijk stelde niet veel voor: Albert en zij hadden allebei hun eigen leven, de kinderen woonden volgens Danneels bij pleeggezinnen. Alle ingrediënten voor een unhappy end, wat het des te opmerkelijker maakt dat het stel – onder invloed van dochter Astrid – zich bekeerde tot de 'rooms-katholieke charismatische beweging'." Albert zwoer zijn tweede gezin en Paola haar wilde haren, voorgoed af," zegt Danneels. "In 1984, bij hun 25ste huwelijksverjaardag, straalden ze weer als een verliefd koppel." En dat staat ook wel bekend als 'het wonder van Laken.' 

Openingsbeeld © Elisabetta Villa / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook