Promotie voor Frederik en Mary?

Het is opvallend hoe kroonprins Frederik van Denemarken (48) en zijn Mary (44) vrouw de laatste tijd in de kijker worden...

Lees ook

Het is opvallend hoe kroonprins Frederik van Denemarken (48) en zijn Mary (44) vrouw de laatste tijd in de kijker worden gespeeld. Hangt er in Kopenhagen een wissel in de lucht? 

Eerst ging het Deense koningshuis eindelijk online. Daarna kwam een royal mededeling dat het koningshuis kleiner zou worden en alleen prins Christian (de zoon van Frederik en Mary en troonopvolger in spé) een toelage zou krijgen. Toen kwam er een fraaie Vogue reportage. Vervolgens eindeloos veel fotomomenten waarop de kroonprins goed uit de verf kwam als ‘sportieve leider met hart voor zaak’ (rolmodel: koning Willem-Alexander!). En vervolgens ook nog eens prachtige nieuwe ↓  portretten. Je zou haast gaan denken dat er een troonwissel in voorbereiding is. 

© Det Danske Kongehus

© Det Danske Kongehus

Lange vakantie

© Det Danske Kongehus

Vooralsnog lijkt het vooral training voor een intensievere rol te zijn. Zo is koningin Margrethe (hier rechts) dit jaar eindeloos lang op vakantie. Niet alleen in eigen land, maar ook op het kasteel van haar man prins Henrik in Frankrijk. En in Griekenland, waar ze de 70ste verjaardag van haar zus koningin Anne-Marie (midden) uitgebreid vierde, met haar andere zus Benedikte (links). 

Kroonjaar in zicht

Kroonprins Frederik vervangt haar momenteel als regent. Kijk hem hier eens lekker de wacht inspecteren op Vlaggendag, die man is toe aan meer. En op zich zou dat logisch zijn: Margrethe is 76 jaar en zit al 44 jaar op de troon. Haar man Henrik is reeds min of meer met pensioen. Volgend jaar heeft ze een dubbel kroonjaar: 45 jaar koningin, 50 jaar getrouwd, op zich best een mooi moment om de zaak over te dragen. Het zou bovendien in de trend passen van Europese monarchen die liever bij leven wisselen, hun kind een vrolijke start in hun nieuwe baan gunnen en zelf het wat rustiger aan gaan doen, zoals Beatrix, Albert en Juan-Carlos

Taak voor het leven?

© Ian Gavan / Getty Images

Er is echter een ‘maar’ aan deze redenatie. Om te beginnen is Margrethe II nog zeer vief. “Ik heb geen problemen met mijn leeftijd,” zegt ze. “Ik mag misschien niet meer in staat zijn om cross-country te skiën of ballet te dansen, maar afgezien daarvan ben ik fysiek prima in orde.” Ze lijkt bovendien nog veel plezier te hebben in haar werk. En ze heeft officieel geen plannen om af te treden. “Ik wil graag worden herinnerd als de koningin die alles heeft gedaan om haar land en het volk te dienen,” zegt ze. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat dit een taak voor het leven is. Dat is mijn fundamentele visie en die maakt integraal deel uit van mijn leven. Ik blijf op de troon tot ik eraf val!” Stoere taal, maar we gaan het meemaken. Dat media-offensiefje van Frederik en Mary gebeurt niet voor niets. 

Openingsbeeld © Ian Gavan / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook