7 x in de wacht voor de troon

Continuïteit, daar zijn royals dol op. Het stokje door kunnen geven aan volgende generaties, is dan ook de core bus...

Lees ook

Continuïteit, daar zijn royals dol op. Het stokje door kunnen geven aan volgende generaties, is dan ook de core business van elk koningshuis. En daar getuigen ze graag van!

De Oranjes hebben nooit voor een officieel generatieportret geposeerd. Maar we vinden deze foto uit 2015 buitengewoon illustratief wat betreft de onderlinge verhoudingen. Sinds 2013 staat koning Willem-Alexander constitutioneel aan het roer van de Groene Draeck, euh, het Koninkrijk der Nederlanden. Kan prinses Beatrix op haar gemak genieten, rondkijken (en een haarscherp oogje in het zeil houden). En kijkt kroonprinses Amalia alvast uit naar de tijd waarin zij aan de beurt is. Hoe verbeelden andere monarchieën die royal estafette?   

Troon & kroon

© Kongehuset.no

Noorwegen laat hier zien waar het allemaal om gaat: de eredivisie van de Noorse royals, bij de Noorse regalia. Van links naar rechts:koning Haraldprinses Ingrid-Alexandra en kroonprins Haakon,

In de wacht

© Det Danske Kongehus

Ook koningin Margrethe van Denemarken (hier niet in beeld, haar man prins Henrik neemt rechts even de honneurs waar) heeft haar zaakjes goed geregeld. Links kroonprins Frederik, in het midden prins Christian, die allebei nog láng niet aan de beurt zijn. Margrethe is namelijk van plan te blijven regeren tot ze van de troon rolt. 

Team Spanje

© EPA / ANP

Ook Spanje heeft de opvolging dik voor elkaar. Op deze foto uit 2012 staan koning Juan Carlos, toen nog kroonprins Felipe en zijn oudste dochter Leonor. Sinds de troonwissel in 2014 is Felipe koning van Spanje en draagt Leonor de titel van de kroonprinses: prinses van Asturias. Je ziet dat ze nog reuze relaxed is onder haar toekomstperspectieven.   

Heir & Spare

© Kungahuset.se

Kroonprinses Victoria van Zweden heeft inmiddels aan al haar verplichtingen voldaan. Zelf volgde ze zo’n beetje elke staatsrechtelijke opleiding die ze kon vinden om haar vader Carl Gustaf (rechts) te zijner tijd op te volgen. En ze zorgde voor ‘an heir and a spare’ met prinses Estelle en prins Oscar. Zodat de opvolging tot het einde van deze eeuw goed geregeld is.   

‘We zullen doorgaan!’

© Greek Royal Family

Ook al heb je geen eigen land meer, het is en blijft leuk om als koninklijke familie voor nieuwe generaties te zorgen, vinden ook de Griekse royals. Links staan de hoofdrolspelers bij elkaar op deze foto uit 1996: koning Constantijn, kroonprins Pavlos, zijn vrouw Marie-Chantal met in haar armen pasgeboren prinses Maria-Olympia.   

4 generaties!

© British Monarchy

De Windsors slaan uiteraard weer alles. Koningin Elizabeth regeert nog fris en fruitig, maar er staan al drie generaties klaar om haar en elkaar desgewenst op te volgen: kroonprins Charles, zijn zoon prins William en natuurlijk prins George

Openingsbeeld © Koen van Weel / ANP

Laatste nieuws

Zie ook