Update royal wedding prins Leka II

De 600 kaarten zijn de deur uit en de voorbereidingen zijn in volle gang: op 8 oktober trouwt prins Leka II van Albani&e...

Lees ook

De 600 kaarten zijn de deur uit en de voorbereidingen zijn in volle gang: op 8 oktober trouwt prins Leka II van Albanië met Elia Zaharia.

Toegegeven, Leka behoort niet tot de eredivisie van de Euroyals. Maar het zal over krap een maand toch dringen worden in Tirana, want elke aristo die nooit wordt uitgenodigd voor een ‘echte’ royal wedding zal de kans waarnemen om ook eens lekker onder ons te schitteren. En er zijn nogal wat Hongaarse gravinnen, Roemeense baronnen, Poolse prinsessen en Franse markiezen die hiervoor in aanmerking komen. 

Komen de Zweden?

© Paris Match

De gastenlijst is nog niet bekend, maar de belangrijkste gast is vermoedelijk prins Albert van Monaco, die in de hiërarchie zo’n beetje tussen de überroyals en de aristocratie inzit. Leka had in april een persoonlijke ontmoeting met hem in het paleis van Monaco, Albert kan goed netwerken is nogal eens geneigd obscure royals een handje te helpen. Ongetwijfeld ook van de partij zijn de prins en prinses Alvaro de Orleans-Borbon, bevriend met Leka en geen types om een chic feestje over te slaan. Opmerkelijk was het bezoek van het stel ↑ aan de Zweedse royals in juli, het zou best eens kunnen dat prins Carl Philip en prinses Sofia of prinses Madeleine afgevaardigd zal worden voor de bruiloft.     

Al zes jaar samen

© Z.K.H. prins Leka II / Twitter

Albanië is officieel geen monarchie meer, maar Leka is als hoofd van de Albanese koninklijke familie een bekend figuur met een indrukwekkende staat van dienst als politiek adviseur. Hij leerde zangeres en actrice Elia Zaharia kennen op een feestje, ze verloofden zich in 2010 in Parijs en wonen sindsdien ook samen. Elia zet zich al zes jaar al in voor kwetsbare kinderen en ouderen door middel van de Queen Geraldine Foundation. Na haar huwelijk wordt ze Hare Koninklijke Hoogheid kroonprinses Elia van de Albanezen. Het stel heeft al aangegeven dolgraag een gezin te willen stichten. 

‘Albanië is thuis’

© Z.K.H. prins Leka II / Twitter

De grootste uitdaging is het land dienen vanaf de zijlijn, want zoals gezegd is Albanië een republiek. Het is moeilijk om een leven in ballingschap te beschrijven,” aldus Leka, die opgroeide in Johannesburg. “De connectie die ik als kind met Albanië had was de geromantiseerde versie van mijn ouders, de verhalen die mijn oma me vertelde of de oude mannen in de bergen. Ze hebben zo’n indruk op me gemaakt dat ik ondanks mijn jaren in Zuid-Afrika geen andere plek dan Albanië heb die ik als mijn ’thuis’ zie.” 

‘Toekomst vol hoop’

© Albanian Royal Court

“Mijn liefde voor Albanië komt niet voort uit de realiteit van de actuele omstandigheden, maar is meer gebaseerd op de hoop wat Albanië kan zijn in de toekomst,” zegt Leka. “In Elia heb ik een levenspartner, een vriendin en de liefde van mijn leven gevonden. In ons bevindt zich onvoorstelbare energie en buitengewone passie om Albanië een betere toekomst te geven. Het zal echter tijd en geduld kosten om voor de monarchie de juiste balans te vinden en een referentiepunt te worden in het tumult van modern Albanië.” 

Gesponsorde liefde

Wat weten we verder al over de aanstaande bruiloft? Dat het stel pragmatisch genoeg is om zich te laten sponsoren. Heel chic is het niet, maar vooruit: de bruidstaart wordt gemaakt door Ana Lucia en haar bedrijf Pastelitos Cake Boutique. Alketa Vejsiu van Class (o, ironie…) is de weddingplanner, het bier komt van de bekende Albanese brouwer Birra Korca. En de wijn wordt ter beschikking gesteld door de Hekrem Bardha familie, van Kantina Bardha. Chef Altin Prenga van restaurant Mrizi e Zanave kookt het bruidsdiner en de decoratie van de tuin is in handen van Garden Line. Andere sponsoren zijn onder andere Rogner en Sheraton hotel, Steens Herrmode (kleding voor de gom?) en Bys Jewellery, wat de festiviteiten ongeveer het niveau van een voetbalbruiloft geeft. Het lijkt ons een kwestie van wachten tot Hello! het laatste gat in de begroting dicht met een exclusieve fotodeal. Waar we ons uiteraard nú al op verheugen, want zo zijn we ook wel weer. 

Laatste nieuws

Zie ook