Prinses Mette-Marits zoon ontvlucht streng hofleven

Het lijkt erop dat Marius Borg Høiby (19), de oudste zoon van kroonprinses Mette-Marit in 2017 aan een nieuw...

Het lijkt erop dat Marius Borg Høiby (19), de oudste zoon van kroonprinses Mette-Marit in 2017 aan een nieuw leven gaat beginnen, ver weg van Oslo.

Volgens het Zweedse blad ‘Se og Hør’ begint Marius, hier met zijn halfzusje prinses Ingrid en hun moeder, in januari aan een studie in Amerika. In welke richting is nog niet bekend. Vermoedelijk zal hij in de voetstappen treden van zijn stiefvader, kroonprins Haakon, die in Berkeley studeerde. Haakon haalde er eind jaren negentig zijn bachelor in staatswetenschappen. Het zou meteen verklaren waarom Marius deze zomer al geruime tijd in Californië doorbracht en daar ook op diverse campussen werd gespot.   

Behoefte aan vrijheid

© Ragnar Singsaas / Getty Images

De keuze voor een overzeese studie is logisch. Hoewel Marius geen titel heeft (hij is geboren uit een eerdere relatie van Mette-Marit) wordt hij in Noorwegen wel beschouwd als lid van de koninklijke familie en neemt soms ook deel aan officiële events, zoals hier in Trondheim. Daar heeft hij op zich niet zoveel moeite mee, wel met de beperkingen die het hof hem wil opleggen wat betreft zijn privéleven. Marius verlangt duidelijk naar de vrijheid om naar hartenlust te feesten en te surfen, zonder dat alles wat hij doet de bladen haalt. 

Feesten en surfen

© Woman’s Day

Volgens ‘Se og Hør’ gaat Marius niet alleen naar de Verenigde Staten, maar met zijn vermeende vriendin Linn Helena Nilsen (20) uit Drammen, die hem ook al vergezelde tijdens de vakantie. Toen werd er nog vrolijk gepost op Instagram (“We blijven hier voor altijd!” schreef ze bij een foto in Californië), tegenwoordig is haar account, net als dat van Marius afgeschermd. Het hof ontkent noch bevestigt de plannen: ‘Marius Høiby zoekt nadrukkelijk de media niet op en er worden geen mededelingen gedaan over zijn toekomstplannen,’ aldus een woordvoerder. Met andere woorden: hij is aan het pakken.  

Openingsbeeld © Ragnar Singsaas / Getty Images

Laatste nieuws