Dit nieuws is erg droevig voor koffieliefhebbers

Begin jij je dag altijd met een goede kop koffie? Dan kan dat in de toekomst weleens verleden tijd zijn. Uit onderzoek b...

Lees ook

Begin jij je dag altijd met een goede kop koffie? Dan kan dat in de toekomst weleens verleden tijd zijn. Uit onderzoek blijkt dat koffie in de toekomst wellicht niet meer zo makkelijk verkrijgbaar is dan we nu gewend zijn… Sterker nog, in het ergste geval is er in 2080 (bijna) geen koffie meer.

Samen zorgen we er wereldwijd voor dat we meer dan 2 miljard koppen koffie per dag (!) drinken. Dat betekent dat er flink wat koffie verbouwd moet worden om de behoefte bij te blijven benen en laat dat nu een probleem vormen. Stijgende temperaturen zorgen er onder andere voor dat koffievelden aangetast worden, wat een negatief effect heeft op de economie én koffieproductie in sommige regio’s.

Zo voelen landen als Vietnam, Guatemala en Nicaragua nu al dat het slechter gaat met de oogst. De onderzoekers zijn ervan overtuigd: als we op deze voet doorgaan is er rond het jaar 2050 50% minder koffie en sterft koffie rond 2080 uit. Dat gun je je ergste vijand niet eens, toch? Gelukkig is er ook goed nieuws, want als we met z’n allen ons best doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de temperatuur maximaal 2 graden stijgt hoeft het rond 2050 niet zo erg te zijn. Fingers crossed. 

Lees ook:

Bron: Fairtrade.com
Beeld: Pixabay

Laatste nieuws

Zie ook