Goed nieuws: honden begrijpen complimenten wél

Hondeneigenaren herkennen het wel: je praat negen van de tien keer honderduit tegen je hond alsof het je kind is. In dat...

Hondeneigenaren herkennen het wel: je praat negen van de tien keer honderduit tegen je hond alsof het je kind is. In dat geval heb je ongetwijfeld ook weleens van iemand gehoord ‘dat de hond je toch niet begrijpt’. Well, die mensen hebben het mis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat honden je wel degelijk begrijpen als je tegen hen praat!

Onderzoekers waren benieuwd hoe honden lexicale woorden en intonatie verwerken. Met andere woorden: begrijpen honden mensen als er tegen hen gepraat wordt? Volgens het onderzoek dus wél! We waren inmiddels al zover dat honden met je meeleven door hun hoofd schuin te houden en dat ze eigenlijk helemaal niet van knuffelen houden. Dit onderzoek sluit dus mooi aan in het rijtje.

Niet alleen begrijpen honden je als je tegen hen praat, ze merken ook op als je een compliment geeft. De onderzoekers beweren dat het vergelijkbaar is met wat menselijke hersenen doen en dat honden intonatie net zo verwerken als wij doen: in de rechter hersenhelft. Als woorden en intonatie overeenkomen begrijpen honden dat ze beloond worden. Het heeft dus minder zin om ‘braaf’ te zeggen op een neutrale manier, maar wel als je dit vrolijk brengt. Voor een hondeneigenaar niet per se iets nieuws, maar wel leuk om te weten!

Lees ook:

Bron: RTL Nieuws en Science
Beeld: iStock

Laatste nieuws