Smullen: 3 échte royal liefdes verfilmd!

Het wemelt de komende maanden van de royal biopics op televisie en in de bioscoop. Dat wordt genieten!  De trend i...

Lees ook

Het wemelt de komende maanden van de royal biopics op televisie en in de bioscoop. Dat wordt genieten! 

De trend is opvallend, maar wel te verklaren. In een overload aan niets ontziende schaamteloze reality-tv is royalty-tv een zedige verademing. In onrustige tijden grijpen we collectief graag terug op dingen uit het verleden voor een beetje houvast. En het Downton Abbey-effect is nog lang niet uitgewerkt: aristo’s en royals blijven fascineren. Alvast een voorproef van drie toppers met een kroontje.  

Claire Foy als de Queen

Vanaf 4 november op Netflix: Claire Foy als 25-jarige, pasgetrouwde koningin Elizabeth II, die voor de uitdaging staat de beroemdste monarchie ter wereld te moeten leiden. Matt Smith (Dr. Who) speelt prins Philip. Het is de duurste dramaserie tot nu toe voor Netflix.

♔♔♔♔♔ 

David als Seretse Khama

In ‘A United Kingdom’ speelt David Oyelowo (Selma) de rol van Seretse Khama, de koning van Bechuanaland (tegenwoordig Botswana). Deze jonge koning werd verliefd op Ruth Williams (Rosamund Pike), een Londense kantoorbediende. Hij trouwde haar in 1948, zeer tegen de wil van hun families en de Engelse en Zuid-Afrikaanse regeringen. Seretse en Ruth bleven overeind onder familiekritiek, apartheid en ballingschap. Seretse keerde terug als burger, ging de politiek in en schopte het tot eerste president van Botswana. Te zien in de bioscoop vanaf 25 november.   

♔♔♔♔ 

Jenna Coleman als Victoria

In ‘Victoria’ speelt Jenna Coleman koningin Victoria van het moment dat ze de troon bestijgt via haar verkering met prins Albert tot hun huwelijk. Tom Hughes speelt Albert, Rufus Sewell speelt Lord Melbourne, haar vertrouweling en adviseur (en steelt stiekem elke scène). Deze ITV-serie zal niet in Nederland te zien zijn, voor een van de omroepen hem koopt of een betaalzender ‘m streamt. Please?! 

♔♔♔

Laatste nieuws

Zie ook