Franse mode-ontwerpster Sonia Rykiel (86) overleden

Triest modenieuws: Franse designer Sonia Rykiel is afgelopen nacht overleden in Parijs. Ze is 86 jaar geworden, zo...

Lees ook

Triest modenieuws: Franse designer Sonia Rykiel is afgelopen nacht overleden in Parijs. Ze is 86 jaar geworden, zo meldt het Franse persbureau AFP. De wereldberoemde designer stierf aan de gevolgen van Parkinson.

Rust zacht breikoningin

De Française begon haar modecarrière in 1948 als etaleur. Al vrij snel daarna brak ze door dankzij haar unieke zelfgebreide creaties, die altijd kenmerkend zijn gebleven voor het merk. In 1968 opende ze haar eerste boetiek, uiteraard in Parijs. En die boetiek groeide uit tot een internationaal modehuis.

Sonia Rykiel heeft met haar ontwerpen veel betekend voor de emancipatie van de vrouw, o.a. door haar oversized gestreepte truien in de jaren ’60. Audrey Hepburn was groot fan. 

Franse president Hollande roemt Sonia in bovenstaande tweet: ‘Sonia Rykiel was progressief, een pionier’. 

H&M

In 2009 werkte sloeg Sonia de handen ineen met Zweedse modeketen H&M, waarvoor ze maar liefst twee keer achter de ontwerptafel kroop. Haar knitwear-collectie zorgde voor lange wachtrijen in 2010. Twee jaar later besloot de topdesigner er mee op te  houden. Het was tijd het stokje over te dragen aan haar dochter Nathalie Rykiel.

#RIPSonia

Ons modehart huilt. Wij wensen de familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Lees ook:

Beeld: ANP

Laatste nieuws

Zie ook