5 bizarre royal tradities

Royal zijn lijkt leuk. Alles goed geregeld, nooit parkeerproblemen, je ontmoet interessante mensen, et cetera. Maar soms...

Royal zijn lijkt leuk. Alles goed geregeld, nooit parkeerproblemen, je ontmoet interessante mensen, et cetera. Maar soms moet je ook héél rare dingen doen (zonder in lachen uit te barsten). 

Zo is ‘swan upping’ een ceremonie uit de 12de eeuw, waarbij koningin Elizabeth haar zwanen telt. Alle wilde zwanen zijn namelijk van haar (it’s good to be Queen). Vroeger was het bedoeld om de elegante dieren een beetje chique te houden (ze waren niet geschikt voor ‘mensen met een schamele reputatie’, zo meldt een Royal Charter (uitvaardiging). Tegenwoordig is het meer voor de show: jonge zwaantjes op een bepaald deel van de Theems worden geringd, de hele bende wordt geteld en Hare Majesteit doet ontzettend haar best om te kijken alsof ze dit allemaal doodnormaal vindt. Next! 

Eindeloze dansjes

De afdeling Monaco heeft het ook niet altijd makkelijk. Tijdens de festiviteiten van Saint-Jean wensen onderdanen in klederdracht rond een fiks kampvuur – het St. Jansvuur –  voor het paleis te dansen. Het is een vreugdevuur dat te maken heeft met oude midzomerfeesten. Prins Albert en prinses Charlene moeten dat dan professioneel minzaam enthousiast aanzien vanaf het balkon. En eigenlijk ook verfrissingen uitdelen en die fik aansteken, maar dat besteden ze lekker uit. Het duurt vrij lang en er zijn grenzen aan hoe lang je naar rondhopsende volwassenen kunt kijken zonder melig te worden. Soms is het maar goed dat de mimiek van Charlene niet al te veel bewegingsvrijheid heeft. 

Wilde klederdracht

© Keld Navntoft / ANP

Ook koningin Margrethe van Denemarken staat soms voor uitdagingen. Haar koninkrijk bestaat niet alleen uit Denemarken, ook Faeroër Eilanden en Groenland horen erbij. Op de eilanden zijn ze dol op traditionele kadedansjes waar bij onvoorstelbaar monotoon gezongen wordt. Hare Majesteit doet opgewekt mee, alsof het haar dagelijkse werk is. Volgens een oude legende zou ze ook nog met een verse haring of andere vis boven het hoofd moeten zwaaien, maar dat slaat ze wijselijk over. Groenland heeft dan weer zeehond op het menu en het soort klederdracht waarmee ze eruit ziet alsof ze zich dronken heeft aangekleed. In het donker. Voor volk en vaderland, mensen. 

Hollands koekhappen

© Vincent Jannink / ANP

Niemand weet waarom een nogal frustrerend spelletje voor kinderfeestjes officieus nationaal erfgoed is geworden. Koekhappen stamt uit de tijd waarin de jaarmarkt of kermis nog als alternatieve Tinder dienden. Als een potentiële vrijer en vrijster kans zagen samen een stuk koek te eten zonder de handen te gebruiken en dat dan ook nog eens eindigde in een klapzoen, dan was je praktisch verloofd. Het curieuze spelletje is onuitroeibaar op Koningsdag. In 2003, toen ze nog maar een jaar kroonprinses was en een goede beurt wilde maken, liet Máxima zich ertoe verleiden. Het moet gezegd worden, haar populariteit heeft er niet onder gelegen. 

Zweeds ge(t)rommel

© Michael Campanella / Getty Images

Op de Nationale Dag rukken de dames van de Zweedse koninklijke familie uit in de landelijke klederdracht. Nu zijn de Zweedse kleuren al niet al te subtiel. Maar gecombineerd met een dag lang koetsen, parades en getrommel, kunnen we ons voorstellen dat kroonprinses Victoria een gezinsverpakking Rescue Remedy in dat malle heuptasje heeft zitten. De look is gebaseerd op boerenfashion uit 1900 en ze heeft prins Daniel naar verluidt voor ze trouwden moeten beloven dat hij nooit de knickerbockervariant hoeft te dragen. Officieel hoort er ook nog een curieus dansje bij, maar dat hebben ze geschrapt. Wel verplicht: het uitdelen van vlierbloesemdrankjes en aardbeien, op een moment dat iedereen snakt naar een borrel. Slecht bewaard geheim is dat de lakei van dienst wel eens welwillend een scheutje wodka in de glazen doet. Soms zijn het nét gewone mensen.

Openingsbeeld © WPA / Getty Images

Laatste nieuws