Kassa! Dit zijn de 10 rijkste royals ter wereld

Sommige koningshuizen doen alsof ze heel gewoon zijn gebleven. Anderen laten het breed hangen. En allemaal zijn ze rijke...

Sommige koningshuizen doen alsof ze heel gewoon zijn gebleven. Anderen laten het breed hangen. En allemaal zijn ze rijker dan ze zich voordoen. Je zal toch maar 26,500.000.000 euro hebben…

De lijst is samengesteld door Forbes, op basis van hun privébezittingen en supersized eigen bankrekeningen. De meesten zullen je hooguit vaag bekend voorkomen; om schathemelrijk te worden helpt het om obscure olievelden én grenzeloos veel macht te hebben. De Queen blijkt in verhouding maar een matige miljonair te zijn, zelfs in Europa staat ze niet bovenaan als rijkste royal. En de Oranjes? Niet eens de Top 10… 

1 Koning Bhumibol van Thailand

© Information Department of Brunei

Het bezit van koning Bhumibol van Thailand wordt geschat op 26,5 miljard euro en komt vooral voort uit lucratieve investeringen van het Bureau van de Bezittingen van de Kroon. Daarnaast heeft de familie grote stukken grond in haar bezit (ook in het peperdure Bangkok) en een enorme hoeveelheid juwelen en vooral: waardevaste edelstenen. De uitgebreide familie, inclusief reuze excentrieke kroonprins Maha Vajiralongkorn, krijgen het van hun levensdagen niet op, dus is het alles goud wat blinkt in de paleizen en daarom heen. 

2 Sultan Hassanal van Brunei

© Information Department of Brunei

Hassanal Bolkiah zit op 17,6 miljard euro, vooral winst uit de handel in gas en olie. Niet mis, maar toch voelde zijn jongere broer Jefri de behoefte daarnaast nog 13 miljard euro staatsgeld te verduisteren voor eigen gebruik. Zijn achttien kinderen, 2000 luxe wagens en jacht Tits (met twee tenders die smaakvol Nipple 1 en Nipple 2 heten) mochten namelijk wat kosten. Sinds Jefri onder financiële curatele staat, werkt de sultan hard aan een nummer één positie op deze lijst. Zijn paleis mag er alvast zijn, het Istana Nurul Iman is het grootste ter wereld, met 1788 kamers. Deze foto is van de bruiloft van Hassanal zoon prins Malik met (even diep ademhalen) Dayangku Raabi’atul ‘Adawiyyah Pengiran Haji Bolkiah. Rechts: koningin Seleha van Brunei. 

3 Koning Salman van Saudi-Arabië

© Thaer Ghanaim / Getty Images

Salman bin Abdulaziz Al Saud is als koning van Saudi-Arabië en Hoofd van het huis Saud goed voor 15,9 miljard euro, met dank aan de olie-industrie. Onduidelijk is of hij de derde plaats (en zijn liefde voor Nederlandse Avalanche+ rozen) kan vasthouden nu de olieprijs zo onder druk staat en de hele wereld op zoek is naar milieuvriendelijkere energievoorzieningen. Het lijkt nog niet in Salman te zijn opgekomen om zijn woestijnen vol te leggen met zonnepanelen. Links Mahmoud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit.

4 Emir Khalifa van de VAR

© Toby Melville / Getty Images

Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan is de president van de Verenigde Arabische Emiraten en de emir van Abu Dhabi. Dankzij investeringen van de Abu Dhabi Investment Authority, die voor 530 miljard aan bezittingen bestiert, beschikt hij privé over 13,2 miljard. Hier heeft hij een gezellig onderonsje met de Queen, zelf ook aardig thuis in het grote geld. 

5 Emir Mohammed van Dubai

© François Nel / Getty Images

Mohammed bin Rashid Al Maktoum is vice-president en premier van de Verenigde Arabische Emiraten en de Emir van Dubai. Grootaandeelhouder zijn in de Dubai Holding en investeringen van de Abu Dhabi Investment Authority leveren hem 3,9 miljard op. We hebben laatst zijn zoon aan je voorgesteld: kroonprins Hamdan, ook bekend als dichter Fazza, hier rechts. De emir is voor een multimiljardair aan de zuinige kant, maar heeft één zwak: renpaarden. 

6 Hans Adam van Liechtenstein

© Sean Gallup / Getty Images

Prins Hans Adam II is nog altijd de vorst van Liechtenstein, ook al doet zijn zoon Alois inmiddels al het werk. Hans Adam haalt zijn fortuin vooral uit de holdings van de Prins van Liechtenstein stichting, een opvallend belastingvriendelijk instituut dat hem zakelijk en privé zo’n 11,2 miljard euro oplevert. Het fortuin zit in de succesvolle bank van de familie en een zeer indrukwekkende kunstcollectie. 

7 Koning Mohammed van Marokko

© Alexander Schippers / ANP

Mohammed VI is niet alleen koning van Marokko, maar ook grootaandeelhouder in de National Investment Company, een holding in handen van de koninklijke familie. Zijn fortuin wordt geschat op 2,2 miljard euro, maar hij blijft heel benaderbaar, zoals hij onlangs bewees in Amsterdam. 

8 Sjeik Tamim van Qatar

© Jeon Heon-Kyun / Getty Images

Tamim bin Hamad Al Thani is de 8ste ‘Ameer’ (prins) van Qatar en de vierde zoon van emir Hamad en zijn tweede vrouw, sjeika Mozah. Hij beheert 2,1 miljard euro, vooral vergaard met onroerend goed en handige investeringen. Of het nu aan de financiële rust ligt of een opgeruimd karakter, hij is met stip het vrolijkste staatshoofd uit het Midden-Oosten.   

9 Prins Albert van Monaco

© Pascal Le Segretain / Getty Images

De eerste euroroyal op de lijst is vorst van een dwergstaatje en eigenaar van 884 miljoen, uit investeringen en casino’s. Prins Albert van Monaco, hier met zijn vrouw, prinses Charlene, heeft ook wel eens boven het miljard gezeten, maar is daar door de recessie een stukje onder gezakt. 

10 Sultan Qaboos van Oman

© John Stilwell / Getty Images

Qaboos zette in 1970 succesvol zijn vader af en vergaarde 618 miljoen euro met diverse investeringen. Geen kinderen, dol op klassieke muziek en het orgel, heeft als hebbedingetje zijn eigen symfonische orkest. Hier maakt hij de Queen blij met een Fabergé ei (ze verzamelt ze) tijdens een bezoek aan Muscat. 

Runner-up: de Queen

© The British Monarchy

Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk zit op zo’n 397 miljoen euro, vooral in de vorm van land, ontroerend goed en juwelen. Niet meegerekend zijn de kroonjuwelen: die mag de monarch gebruiken zolang hij of zij regeert, maar blijven bezit van de Royal Collection. Hieronder vallen ook de paleizen en de kunstcollectie, die de grootste ter wereld in privébezit is. Tel je de waarde daarvan bij elkaar op, dan scoort ze met 70 miljard euro meteen de eerste plaats. 

En Nederland?

© Pascal Le Segretain / Getty Images

Koning Willem-Alexander van Nederland kan terugvallen op een fortuin van zo’n 176 miljoen, voor een groot deel uit holdings in Royal Dutch Shell, waarin de Oranjes de grootste aandeelhouder zijn, al bezitten ze ook veel land. Ons lijkt dat…weinig. De Almanach de Gotha (zeg maar de bijbel van de adel), houdt er een andere rangschikking op na en zet Zijne Majesteit op 7 met 8,5 miljard euro. Wat zij erbij slepen aan onroerend goed, kunst en juwelen zien wij echter met geen mogelijkheid terug in het koningshuis, laat staan in het privébezit. De waarheid zal vermoedelijk ergens in het midden liggen, maar bij gebrek aan data kunnen we in dit geval geen bedrag hard maken. Hoe dan ook rijk (rijk genoeg om de Groene Draeck zelf te onderhouden!), maar niet te vergelijken met de collega’s in het oosten, dat dekt de lading aardig. 

Openingsbeeld © Peter Mcdiarmid / Getty Images

Laatste nieuws