Slecht nieuws: honden houden eigenlijk niet van knuffelen

Een knuffel van jouw trouwe viervoeter, is er iets beter dan dat? Elke dierenliefhebber is dol op knuffelen met zijn of...

Lees ook

Een knuffel van jouw trouwe viervoeter, is er iets beter dan dat? Elke dierenliefhebber is dol op knuffelen met zijn of haar huisdier. Als je een hond hebt dan hebben we helaas slecht nieuws. Honden blijken helemaal niet van knuffelen te houden… 

De wandelingen, de liefde en zelfs de streken die je hond levert: ze zijn allemaal onbetaalbaar. Honden zijn voor veel mensen als een beste vriend. Hij is er altijd, een trouwer maatje zal je niet vinden. Omdat je veel van jouw viervoeter houdt, wil je hem af en toe een dikke pakkerd geven. Maar daar doe je jouw hond eigenlijk helemaal geen plezier mee.

Honden houden helemaal niet van knuffelen. Dat blijkt uit onderzoek van expert Stanley Coren in het tijdschrift Psychology Today. “Voor mensen is knuffelen een uiting van affectie tonen, maar vergeet niet dat honden geen mensen zijn”, vertelt hij aan Metro Canada. Met een dikke knuffel voelt een hond geen liefde, maar hij wordt er eerder bang en gestrest van. 

Wanneer je jouw trouwe viervoeter een dikke knuffel geeft, krijgt hij het gevoel dat hij niet weg kan. Hij heeft het idee gevangen te zijn. Het is voor honden belangrijk dat ze altijd kunnen rennen. Wanneer je ze knuffelt, kunnen ze geen kant op, waardoor je tegen hun ‘ren’-instinct gaat. Je kunt je dus wel voorstellen dat ze enorm in de stress schieten als jij jouw armen om hem heen slaat. 

Onderzoeker Stanley is hierachter gekomen door 250 foto’s van geknuffelde honden te observeren. In 82 procent van de gevallen kon hij tekenen van stress zien: ze draaien hun hoofd weg, tonen het wit van hun ogen en leggen hun oren in hun nek. En nee, die likjes in je gezicht zijn geen teken van liefde, maar ook van stress. 

Gelukkig is er niet alleen slecht nieuws. Je kunt jouw hond nog steeds liefde geven, maar op een andere manier. Je maakt hem veel blijer met een klopje of door op een vriendelijke toon tegen hem te praten. En hondensnoepjes werken ook altijd! 

Lees ook: 

Beeld: Pixabay.com

Laatste nieuws

Zie ook