Haakon en Mette-Marit 15 jaar getrouwd

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit vieren vandaag hun kristallen bruiloft. Het is precies 15 jaar geleden dat...

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit vieren vandaag hun kristallen bruiloft. Het is precies 15 jaar geleden dat ze elkaar het jawoord schonken in de kathedraal van Oslo.

Aan het huwelijk was nogal wat vooraf gegaan. Haakon had tot 1999 alleen maar keurige kreukloze vriendinnen gehad. Dus het was even slikken toen hij zijn hart verloor aan een alleenstaande moeder die een kind had van een man in de dance-drugs-houseparty-scene. Waar ook Mette-Marit graag in vertoefde. Niet helemaal de eeuwig-zingende-bossen-idylle die men voor ogen had als aanstaande koningin. 

Nationale spijtbetuiging

 © ANP

Het kwam allemaal goed: Haakon dreigde af te zien van de troon (wat het einde van de monarchie zou hebben betekend). En aardbeienplukster / serveerster / moderne Assepoes Mette-Marit nam betraand afstand van haar verleden tijdens een tv-interview dat zelfs Noren van boven de Poolcirkel ontdooide. En zei er wel meteen bij dat ze hoopte dat ze nu ‘niet meer over die tijd te hoeven praten’. 

Alle liefs uit Londen

 © ANP

Vervolgens schopten Haakon en Mette-Marit – dit soort kiekjes bewijst het nut van een visagist en professionele fotograaf – na hun verloving weer buitengewoon onhandig tegen conservatieve schenen door prompt acht maanden te gaan samenwonen in Londen. Ook het protest daarover doofde uit. Het hielp dat ze Haakons ouders koning Harald en Sonja aan hun kant hadden. Harald had zelf bijna tien jaar nodig gehad om zijn grote liefde te mogen trouwen en wilde dat zijn zoon niet aandoen. Wat volgde, wat een van de meest originele royal weddings die ooit is gehouden. 

Breuk met traditie

© Getty Images

Het stel trouwde op 25 augustus 2001 in Oslo. Omdat ze toch al zo lekker heilige huisjes aan het omgooien waren, werd Mette-Marit niet door haar vader naar het altaar gebracht, maar stond Haakon haar buiten op te wachten om samen met haar door het gangpad te lopen. Haar zoontje Marius, destijds vier jaar, was bruidsjonker, kroonprins Frederick van Denemarken Haakons getuige en er zaten vier koningen, vijf koninginnen en zes troonopvolgers in de kerk. 

Ongerepte bergbeek

 © ANP

De ceremonie duurde een uur en de bruid huilde de hele tijd, zodat het een zegen was dat ze amper make-up droeg. Haakon zag er stoer uit in een zwart legeruniform, de bruid droeg de eenvoudigste trouwjurk ooit, om te laten zien dat ze haar plaats kende. Roomkleurige zijde, sluier van zes meter die leek op de Vettisfossen, een van de beroemdste watervallen van Noorwegen. Kortom, alles om maar aan te geven dat ze diep van binnen echt een ongerepte Noorse bergbeek was, maar dan gewikkeld in 125 meters beeldige zijde, uiteraard. 

Noors sprookje

© Getty Images

Het was heel slim van de bruid om dichtbij zichzelf en haar smaak te blijven – Mette-Marit is niet zo van de glamour – en niet voor een overcompenserende romantische bruidstaart van een jurk te gaan om haar persoonlijke sprookje nog eens kracht bij te zetten. De japon van Ove Harder Finseth was schitterend en gebaseerd op de stijl die de populaire koningin Maud vaak droeg (bonuspunten voor de heritage-factor!). Van koningin Sonja kreeg Mette-Marit haar eerste tiara. Het betrof een familiestuk met 23 Noorse madeliefjes, in 1910 gemaakt van diamantjes in platina, ook bekend als de Diamond Daisy bandeau. 

Bijzonder boeket

© Anthony Harvey / Getty Images

Mette-Marits bruidsboeket was ronduit avant garde. De bruid werkte hiervoor samen met Aina Nyberget Kleppe van bloemist Passiflora in Oslo. Het werd een mofje die uitkwam als een loper van hangplant ceropegia woodii en mos met orchideeën, gras, kleine rozen en hortensiabloemetjes. Modern, eigenzinnig en een prachtig voorbeeld van Noors design. En een voorbode van het soort prinses dat Mette-Marit uiteindelijk is geworden: zeer menselijk, puur natuur en wars van strijkages.

Zo zag het er 15 jaar terug uit  

Openingsbeeld © Cornelis Poppe / ANP

Laatste nieuws