Pijnlijk: tiara-rel bij Deense royals

Deense koningin Margrethe II kijkt wel uit voor ze nog eens een schoondochter in de watten legt: de tiara die ze aan Ale...

Lees ook

Deense koningin Margrethe II kijkt wel uit voor ze nog eens een schoondochter in de watten legt: de tiara die ze aan Alexandra schonk, heeft ze nooit meer teruggezien. 

Royaltywatchers viel het al eerder op dat kroonprinses Mary en prinses Marie nogal karig in de tiara’s zitten. Mary kocht er eerder dit jaar zelf een en leent regelmatig iets van een Deens juwelenhuis. En Marie loopt er ook niet al te flonkerend bij, zelfs niet bij officiële aangelegenheden. Reden is het ‘verdwijnen’ van de ‘Alexandrine Drop Tiara’, gemaakt van gouden hoepels waaraan diamanten druppels hangen. De tiara stamt uit het fin de siècle en is in Parijs gemaakt voor koningin Alexandrine van Denemarken, de vrouw van koning Christian X. 

Tiara hoorde bij de scheiding

© Jorgen Jessen / ANP

Het juweeltje bleef in de familie en was de eerste tiara die koningin Margrethe kreeg, op haar 18de. Door de jaren heen droeg ze hem steeds minder. In 1995 schonk ze het stuk aan haar kersverse schoondochter, prinses Alexandra. Die droeg hem bij haar huwelijk met prins Joachim en verder op alle royal events. Joachim en Alexandra kondigden in 2004 aan dat ze uit elkaar gingen. Alexandra leverde haar prinsessentitel in en ging verder als gravin. De tiara behield ze echter: het was een cadeau en Alexandra draagt hem nog altijd bij royal events. Het is een topstuk dat op zeker 230.000 euro wordt geschat. 

Mary en Marie het slachtoffer

© Chris Jackson / Getty Images

Dat het Margrethe toch niet helemaal lekker zit dat er een familietiara uit de schatkamer is verdwenen, blijkt uit het feit dat kroonprinses Mary voor haar huwelijk een buitengewoon simpel instapmodel tiara kreeg. Er zat geen enkele erfgoedwaarde aan,hij was gewoon – trés gauche – gekocht. Prinses Marie, de tweede vrouw van prins Joachim, heeft zelfs helemaal geen tiara gekregen bij haar huwelijk, zij mag ze er alleen af en toe een lenen van haar schoonmoeder, die geen enkel risico meer neemt met haar bling. De kans is overigens klein dat Alexandra de Alexandrine Drop Tiara zal verkopen. Verwacht wordt dat ze hem te zijner tijd zal uitlenen aan de bruiden van haar zonen met Joachim, prins Nikolai en prins Felix. En zo blijft het stuk dan toch een beetje in de familie.

Openingsbeeld © Sven Nackstrand / ANP      

 

Laatste nieuws

Zie ook