Hoe erg zal jarige prins Gabriël (13) gaan puberen?

Niemand in het paleis van Laken lijkt zich erg veel zorgen te maken over de puberteit van prins Gabriël van Belgi&e...

Lees ook

Niemand in het paleis van Laken lijkt zich erg veel zorgen te maken over de puberteit van prins Gabriël van België (2e van links), die vanaf vandaag een tiener is. Het is een opgewekte jongeman, geen Froilán-achtige toestanden hier.     

Gabriël is het tweede kind van koning Filip (56) en koningin Mathilde (43) en de eerste reserve na zijn zus, kroonprinses Elisabeth (14, links). Rechts van hem staan prins Emmanuel (10) en prinses Eléonore (8). Van het hele gezin heeft Gabriël de lastigste positie: van hem zal worden verwacht dat hij later een zekere rol ‘voor volk en vaderland’ gaat vervullen, bijvoorbeeld in het leger of in diplomatieke dienst. 

Heir & Spare

© Laurie Dieffenbacq / ANP

Aan de andere kant is de Belgische monarchie vlot aan het inkrimpen en moderniseren. En zal van Gabriël óók worden verwacht dat hij voor een groot deel zijn eigen boontjes zal kunnen doppen, zoals prins Constantijn dat bij de Oranjes doet. Levenslange ‘dotaties’ zoals de oudere Belgische royals nu nog krijgen, zitten er voor de nieuwe generatie in ieder geval niet in. Gezien het feit dat Gabriël het over het algemeen prima kan vinden met zijn oudere zus, valt hier later een veelbelovend Team België van te verwachten. 

Gabriël is slim en sportief

© Anthony Dehez / ANP

Wat weten we verder van de kersverse puber? Prins Gabriël volgt Nederlandstalig onderwijs in Brussel en spreekt inmiddels ook redelijk vlot Frans en Engels. Met zijn ouders, eerder genoemde Elisabeth, Emmanuel en Eléonore woont hij op het Kasteel van Laken. Hier bezoekt hij met zijn vader en broertje de Belgische Luchtmachtdagen in Florennes.   

Sportief type

© Geert Van den Wijngaert / Getty Images

Verder is van Gabriël bekend dat hij piano speelt, net als zijn moeder. Mathilde weet niet onverdienstelijk Beethoven, Mozart en Chopin uit de royal vleugel te krijgen. Het enthousiasme van moeder en zoon heeft zelfs koning Filip (56) achter de piano gekregen: hij krijgt les van een privéleraar. Gabriël sport daarnaast graag. De prins houdt van voetbal, fietsen, tennis, zwemmen, skiën, zeilen en speelt hockey in clubverband. Deze foto werd eerder genomen tijdens de wintersportvakantie in Verbiers. 

Schuilnaam prins uitgelekt

© Belgische Monarchie / Facebook

Die sportieve instelling is niet altijd even goed te combineren met prins zijn. Gabriël krijgt, net als de andere kinderen, al jaren tennisles op het terrein van het paleis. Eerder dit jaar wilde hij dolgraag eens meedoen aan een echte wedstrijd en zou spelen voor tennisclub GT Tessenderlo. Jammer genoeg lekte zijn schuilnaam uit – hij stond ingeschreven als Gabriël Le Grand – en mocht hij niet meedoen aan interclub, een competitie tussen verschillende verenigingen. Ook een gezinsuitje gaat soms moeizaam, gezien het feit dat er een cameraploeg meeging naar het stripmuseum. 

Prins hockey’t fanatiek

© Mark Renders / Getty Images

Gabriël heeft een bijzondere band met zijn vader. Ze trekken er regelmatig samen op uit en ook bij gezamenlijke gezinsoptredens zie je vaak dat ze elkaar opzoeken. Koning Filip staat vaak langs de lijn als Gabriël hockeyt en probeert dan zo onopvallend mogelijk te supporteren, voor zover dat mogelijk is als staatshoofd met beveiliging. Het gezin vierde de afgelopen weken vakantie op hun geliefde Ile d’Yeu in Frankrijk waar veel werd gefietst en de kinderen surfles kregen. De prins heeft nog even vrij, in België beginnen de scholen op 1 september pas weer.  

Openingsbeeld © Laurie Dieffenbacq / ANP

Laatste nieuws

Zie ook