Froilán: dwarse puber of royal etterbakje?

Is het neefje van de koning van Spanje een normale dwarse puber of een royal etterbakje? Zijn gedrag door de jaren heen...

Lees ook

Is het neefje van de koning van Spanje een normale dwarse puber of een royal etterbakje? Zijn gedrag door de jaren heen voorspelt niet veel goeds…

Felipe Juan Froilán de Todos los Santos de Marichalar y Borbón (18), ‘Pipe’ voor intimi is de zoon van prinses Elena, de zus van koning Felipe van Spanje en haar ex, dandy Jaime de Marichalar. Zijn beide ouders zijn een tikje excentriek, vooral Jaime heeft altijd erg genoten van het aanzien dat hij als lid van de koninklijke familie had. “Opvoeden vond hij een uitdaging, dan zeg ik het nog tactvol,” aldus Spaanse royaltywatcher Bekia. “In die hoek van de familie leeft nog het ouderwetse idee dat ze beter zijn dan de rest.” 

Nichtje schoppen

Dat leidde al tot vele momenten waarop Froilán niet zo aardig overkwam. Op het huwelijk van Felipe en Letizia gaf hij, destijds nog maar zes jaar, nichtje en bruidsmeisje Victoria Lopez de Quesada een harde schop. Op school stond hij bekend als een bully. En acteur Paco Léon onthulde dat Froilán van huis uit toch wat vreemde ideeën heeft meegekregen. Prinses Elena spotte de acteur in 2012 tijdens een vliegreis van Londen naar Madrid en vroeg of misschien op de foto zou willen met haar zoon, die een grote fan van Paco’s tv-serie ‘Aida’ was. Froilán wilde volgens Léon niet alleen de set bezoeken, maar ook een rol in de serie. Gevraagd waarom liet de jongeman weten dat hij ‘graag de koning wilde zien hangen’. Hmm. 

Neefje spiesen

© Carlos Alvarez / Getty Images

Ook met de neven en nichten gaat het niet altijd lekker. Onder de bezielende leiding van hun oma, koningin Sofia, volgen de kinderen van Elena en haar zus Cristina altijd zeilcursussen bij Calanova tijdens de vakantie op Palma. Bij een diploma-uitreiking werd Froilán zo boos op zijn neef Paul dat hij hem een kopstoot gaf en hem aan een kebabspies wilde rijgen. De kemphanen konden net op tijd uit elkaar worden gehaald, maar het klinkt alsof een cursus woedemanagement misschien toepasselijker zou zijn dan zeilles.

Feest vieren

© Carlos Alvarez / Getty Images

Op school is Froilán geen hoogvlieger. Hij vond het dan ook vreselijk om verplicht op een bijspijkercursus à € 1540 per maand op het Colegio Sagrada Familia in Guadalajara te moeten. En meende dan toch minimaal de weekenden voor zichzelf te hebben. Het moet gezegd worden: Froilán is ’the life of the party’ en een echte gangmaker die als laatste het licht uitdoet. Misschien dat zijn toekomst meer in de clubscène dan in een academische studie moet worden gezocht? 

‘Red mij!’

Soms is Froilan ook gewoon heel grappig. Zo viel hij bij de inhuldiging van zijn oom Felipe in 2014 bijna in slaap, gaapte zich door de ceremonie heen en verscheen demonstratief bellend achter een raam van het koninklijk balkon, met een uitdrukking alsof hij gegijzeld werd. Het leverde vele memes op. Waar hij normaal gesproken fotografen verfoeit, ging hij er nu eens goed voor staan. 

Enorm ego

© Carlos Alvarez / Getty Images

En soms is Froilan echter gewoon een beetje dom. Hij keuvelde al eens over zijn favoriete politieke partij (Partido Popular), waar van royals wordt verwacht dat ze zich afzijdig houden. Hij drong voor in pretpark Parque de Atraccionies en riep toen hij door een leraar die er met een groep leerlingen was gecorrigeerd werd eerst ‘Weet je niet wie ik ben? Ik ben vierde in lijn voor de troon!’ En vervolgens ‘Bek houden, f***ing chino’ tegen een Aziatische leerling. En dan toch nog een vriendin weten te scoren. Hmm.  

Royal heler?

© Carlos Alvarez / Getty Images

Zijn oma koningin Sofia lijkt zich eveneens zorgen te maken. Froilán doet dan ook onhandige dingen. Toen hij op straat een gouden Rolex vond, bracht hij die niet naar de politie, maar naar een juwelier om te kijken wat hij ervoor kon krijgen. Het klokje bleek vals te zijn, de juwelier sprak zijn verbazing uit dat de kleinzoon van koning Juan Carlos zich hier mee bezig hield, waarop Froilán flipte en zich vloekend uit de voeten maakte. Het helpt zijn imago niet dat hij bevriend is met Nicolas Francisco Gomez Iglesias, bijnaam ‘Kleine Nicolas’, een Spaanse student rechten die aangeklaagd is voor oplichting, fraude en identiteitsfraude. Froilan versleet sinds 2010 al vier steeds strengere (kost)scholen en begint – als ze hem nog willen hebben, na de zomer aan zijn tweede jaar op een soort militaire academie in Amerika. We houden ons hart vast.

Laatste nieuws

Zie ook