Koningin Margrethe showt haar oude troep

Koningin Margrethe heeft de beschikking over vele paleizen om al haar spullen in op te bergen. En toch blijkt ze ook nog...

Lees ook

Koningin Margrethe heeft de beschikking over vele paleizen om al haar spullen in op te bergen. En toch blijkt ze ook nog depots nodig te hebben voor haar vele memorabilia, #royalhoarder.

Omdat ze blijkbaar weet dat het volk dolgraag royal snuisterijen bekijkt, heeft ze persoonlijk uit die opslag een tentoonstelling samengesteld: ‘Fra Kongehusets Gemmer’. Van 22 september 2016 tot 26 februari 2017 zijn er 2000 objecten te zien in het Amalienborg Museum in Kopenhagen. Tentoongesteld worden speelgoed, porselein, zilverwerk, kleding en meubels die de afgelopen 300 jaar in gebruik zijn geweest door de Deense Royals. 

Sfeervol ingericht

© Kamilla Bryndum / Det Danske Kongehus

De tentoonstelling is zo ingericht dat je een beetje het gevoel hebt dat je door de koninklijke kelders en zolders loopt. Koningin Margrethe studeerde geschiedenis en is dol op alles wat het heden met het verleden verbindt, de tentoonstelling samenstellen was dan ook op haar lijf geschreven. Hier zie je haar spitten in een oude koffer (uiteraard in een van haar favoriete katoentjes), rechts de skelters van haar zonen kroonprins Frederik en prins Joachim.   

Kinderkleding

© Kamilla Bryndum / Det Danske Kongehus

Uit de opslag kwamen ook twee matrozenuniformpjes tevoorschijn, die in de jaren zeventig zijn gedragen door prins Frederik en prins Joachim. 

Persoonlijke herinneringen

© Kamilla Bryndum / Det Danske Kongehus

“Ik heb met veel plezier door de depots gelopen,” aldus koningin. “Veel voorwerpen zijn voor mij levende geschiedenis. Het is heel ontroerend om spullen terug te zien waar een heel verhaal aan vast zit. Ik hoop dat de mensen die komen kijken er ook plezier aan zullen beleven, er is met liefde aan gewerkt.” 

Ontroerend aandenken

© Kamilla Bryndum / Det Danske Kongehus

Deze speld was van koning Christian IX, de over-over-grootvader van Margrethe. Het was een aandenken ter nagedachtenis van zijn kleinzoon, prins Albert Victor van Engeland, die al op zijn 28ste stierf. De dochter van de koning, later Alexandra van Engeland stuurde de speld als herinnering met daarbij een handgeschreven briefje waarop staat: ‘Voor mijn engel van een papa, ter herinnering aan mijn engel Eddy, Alix.’

Laatste nieuws

Zie ook