5 redenen om dol te zijn op prinses Mette-Marit

Mette-Marit (43) is net even anders, heeft lak aan prinsessenglamour én ze is vandaag jarig: goede redenen om de...

Mette-Marit (43) is net even anders, heeft lak aan prinsessenglamour én ze is vandaag jarig: goede redenen om de kroonprinses van Noorwegen in het zonnetje te zetten.

Mette-Marit is geen professionele prinses in de zin dat ze altijd volmaakt gekleed door het leven zweeft. In tegendeel, ze is soms ronduit lomp gekleed, heeft regelmatig lichamelijke pech en heeft niet veel met baljaponnen en tiara’s. Toch is ze mateloos populair, omdat het een ontzettend sympathieke vrouw is die niet alleen royal vriendinnen heeft, zoals koningin Máxima en kroonprinses Victoria van Zweden, maar ook nog altijd haar vriendinnen van vroeger koestert. En dat is niet de enige reden waarom deze kroonprinses bij ons een streepje voor heeft. 

1 Prinses kent haar prioriteiten

 © Getty Images

In 2012 vloog Mette-Marit incognito en op eigen kosten naar India om daar te zorgen voor de pasgeboren tweeling die een draagmoeder had gebaard voor een hoveling en zijn man. Door een vertraagde visa-aanvraag konden de ouders niet op tijd zelf in New Delhi zijn. De prinses deed zich voor als de nanny tegenover het nietsvermoedende ziekenhuispersoneel. Weliswaar werd ze betrapt door een Noorse journalist, maar die hield de scoop voor zich tot de kinderen veilig in Noorwegen waren. Conservatieve Noren waren geschókt over álles, maar het grootste deel van de bevolking vond het alleen maar aardig dat ze te hulp was geschoten. “Mijn reis was niet bedoeld als bijdrage aan het debat over draagmoederschap”, aldus de kroonprinses, die niet eens moeite deed om er schuldbewust uit te zien. “Voor mij was dit slechts een situatie waarin ik in de positie was om voor twee pasgeboren baby’s te zorgen, die moederziel alleen op de wereld waren.” 

2 Mette-Marit houdt écht van Haakon

© Luong Thai Linh / ANP

Kroonprins Haakon dreigde – wat ons betreft het toppunt van romantiek – de troon op te geven als hij niet met haar mocht trouwen. Wat het einde van de Noorse monarchie had betekend, want destijds was de wet nog zo dat zijn zus Märtha Louise hem niet kon vervangen. Wat het ’t waard? Nou en of, Mette-Marit is nog altijd dol op hem en dat is wederzijds. Geen royal stel dat elkaar zo lekker kan vastpakken of zo betekenisvol kan aankijken.   

3 Ultieme selfieprinses

Noorwegen Haakon Mette Marit kinderen foto MM

© Crown Princess of Norway

Mette-Marit is thuis in all things digitaal, is thuis degene die de nieuwe smart-tv aan de praat krijgt en schrikt niet terug voor een selfie of zestien. De leukste zijn die ze met haar gezin neemt, tijdens volstrekt onprinsesselijke activiteiten, zoals wildkamperen. Jawel, de Noorse royals laten zich vrijwillig lek prikken door de beruchte Noorse muggen en bivakkeren regelmatig in mini-tentjes, met op veilige afstand hun licht morrende beveiliging.  

4 Mette-Marit verrast

Noorwegen Haakon mette Marit 2012 Nicolas Lambert / ANP

© Nicolas Lambert / ANP

Net als je denkt dat Mette-Marit alleen maar neutrale no nonsense pakjes draagt, pakt ze eens leuk uit. Op het huwelijk van prins Guillaume met prinses Stéphanie van Luxemburg verscheen ze in prachtig rood, met kick-ass lipstick en een flapper-kapsel. Zelfs Máxima had moeite daar overheen te komen (en dat wil wat zeggen). 

5 Ze doet leuk mee

Noorwegen Haakon Mette Marit Nobel 2012 Daniel Lauten ANP

© Daniel Lauten / ANP

Mette-Marit is geen prinses die angstvallig in de plooi blijft zitten. Heeft ze het naar haar zin, dan doet ze gezellig mee. Ook bij een plechtige aangelegenheid als de Nobelprijzen, zoals hier. Een verademing, zoveel zelfverzekerdheid en spontaniteit. Gratulerer med dagen, kronprinsesse!

Openingsfoto © Ragnar Singsaas / Getty Images

Laatste nieuws