Prins Charles zadelt dorp op met Windsors

Prins Charles eert op vertrouwde excentrieke wijze de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven. En nee, de Queen hoort d...

Lees ook

Prins Charles eert op vertrouwde excentrieke wijze de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven. En nee, de Queen hoort daar pijnlijk genoeg niet bij.

De prins van Wales wenst een enorm standbeeld van zijn oma, de Queen Mum, op te richten in Poundbury, zijn modelstad in Dorset. We kunnen ons als levendig voorstellen hoe dat eruit komt te zien: grote hoed, wapperende jurk, goktickets in de ene hand, een neutje in de andere. Het beeld wordt gemaakt door kunstenaar Philip Jackson en komt te staan tegenover een pub die Charles heeft genoemd naar zijn vrouw: Duchess of Cornwall.

Vriendjespolitiek

Engeland Camilla zus Annabel Charles 2014 Matt Cardy GI

© Matt Cardy / Getty Images

Om het helemaal in de familie te houden, is zijn schoonzus Annabel Elliot (de zus van hertogin Camilla, hier met roze sjaal) ingehuurd om de gastropub met bijbehorend hotel in te richten. Hoezo, nepotisme? 

Dorp als egomonument

Engeland Charles Queen Mum 1968 George Freston GI

© George Freston / Getty Images

Het gietijzeren beeld van de koningin-moeder wordt 2.90 m hoog, wat 132 cm langer was dan de Queen Mum aan lengte te bieden had. De kroonprins was zeer close met zijn oma die hij omschrijft als zijn “counsellor, raadgever, trooster en mentor”. In de koninklijke familie stond ze daarnaast bekend als ‘koppig, aartsouderwets, dominant en snobistisch‘. Uit die hoek vallen dus wellicht geen flatterende standbeelden te verwachten. Poundbury monkelt enigszins over de nieuwe aanwinst; in plaats de grande dame, die in 2002 op 101-jarige leeftijd stierf, hadden ze net zo lief een fontein op het plein gehad. Maar je hebt je eigen dorp of niet: Poundbury is een experiment van Charles, gebouwd op zijn grond naar naoorlogs ontwerp. De prins heeft namelijk een hekel aan moderne architectuur, Poundbury is zijn exclusieve speeltuin.   

Hertogin aan het bier

Engeland Charles Camilla pub 2015 CJ GI

© Chris Jackson / Getty Images

Wat betreft de pub: Camilla, die graag een borreltje drinkt, is ‘zeer gevleid’ dat ze haar titel mag lenen aan de kroeg. Ze zal er vermoedelijk de eerste ‘pint’ trekken als het stel volgende maand toch in Poundbury is om daar Bowes Lyon Court, een elitair seniorencomplex, te openen. De Queen, die haar zoon een beetje kent, is volstrekt niet beledigd dat er voor haar nog geen standbeeld is opgericht. Wel schijnt ze demonstratief met haar ogen te hebben gerold bij de Duchess of Cornwall pub en dat ‘borderline common‘ (op het randje van gewoontjes) te hebben genoemd. Gotta love her! 

Laatste nieuws

Zie ook