‘Prins Harry zou een geweldige koning zijn’

Volgens prinses Diana's voormalige bodyguard Ken Wharfe lijkt prins Harry sprekend op zijn moeder en zou hij "een geweld...

Lees ook

Volgens prinses Diana’s voormalige bodyguard Ken Wharfe lijkt prins Harry sprekend op zijn moeder en zou hij “een geweldige en opmerkelijke koning zijn. Jammer genoeg gaat dat niet gebeuren.”

Wharfe bracht jaren door aan de zijde van prinses Diana toen haar zonen nog kinderen waren. In zijn boek ‘Closely Guarded Secret’ vertelt hij hoe Harry altijd een favoriet van het paleispersoneel was waar William eerder als sluw werd gezien. “In een groep kinderen zit er altijd wel eentje die er net niet bij past,” aldus Wharfe. “William was er zo eentje. Niet dat het een slechte jongen was, hij was alleen niet zoals zijn broertje. Het was een beetje een watje.” 

Racen door Highgrove

Engeland Charles Diana William Harry 1986 Tim Graham GI

© Tim Graham / Getty Images

Maar wel een watje met gevoel voor beleid. Goed voorbeeld daarvan is de manier waarop William op Highgrove, het landgoed van zijn vader prins Charles, een route uitzette door de moestuin, waar ze met hun skelters door konden racen. “Harry wilde niet luisteren naar zijn broer en ploegde dwars door zijn vaders veld met goudkleurige veldbloemen heen,”aldus Ken.”Diana vond het hilarisch, we hebben samen geprobeerd de schade zo goed mogelijk te herstellen.” Hier zie Charles en Diana in een vergelijkbaar veld, in 1986.   

‘Zullen we vechten?’

Engeland prins Harry 1993 ANP

Harry in 1993 © ANP

Volgens Ken was William heel verlegen en soms aan de lepe kant, waar Harry een open boek was. “Je wist precies wat je aan hem had,” zegt hij. “Hij was een heel leuk jongetje dat op je deur klopte en vroeg: ‘Zullen we vechten? Ik verveel me. Mag ik met je walkietalkie spelen?‘ William deed dat niet, die was gereserveerder en hield zich meer op de achtergrond. Dat was zijn karakter. Hij was een beetje een moeilijk kind. Harry was losser, grappiger.”

Hopeloos verwend…

Engeland Diana en William ca 1985 GI

© Tim Graham / Getty Images

William kon volgens Ken niet helpen dat hij als kind was zoals hij was. “Hij woonde in een paleis met koks, nanny’s, schoonmakers, chauffeurs, hofdames en kleedsters. En hij had al zijn hele leven te horen gekregen dat hij bijzonder was. Diana was erg goed in hem met beide benen op de grond houden, net als zijn nanny Olga Powell. Als William klierig was zei ze altijd: ‘William, ik hou van je, maar ik vind je niet aardig.’ Als ze een kom ontbijtgranen klaar zette verstopte William die en als ze dan vroeg waar de kom was, zei hij: ‘Ik weet het niet, misschien dat Harry hem heeft gepakt.'”

‘Harry is net Diana’

Engeland Diana Charles Harry en William 1995 Johnny Eggitt

© Johnny Eggitt / ANP

Dat William zo verlegen was en het een tikje achter de ellebogen had, kwam volgens Ken omdat alle aandacht altijd naar Harry ging. “Harry was toen al heel open. De staf was altijd veel meer met de jongste bezig dan met William,” zegt hij. “En ik zie nu wat ik toen al dacht dat er zou gebeuren: Harry is een populair individu geworden, juist vanwege zijn persoonlijke stijl en hoe hij zich uitdrukt. Van zijn onvermoeibare inspanningen voor Help for Heroes tot zijn werk voor Sentebale waarmee hij opkomt voor kwetsbare kinderen in Letsotho, hij doet het allemaal met hetzelfde gemak als zijn moeder. Harry zou een geweldige, opmerkelijke koning zijn, maar dat gaat jammer genoeg niet gebeuren.” 

Er is nog hoop voor William

Engeland William Harry 2001 Anthony Harvey GI

© Anthony Harvey / Getty Images

Niet dat William volgens Ken een hopeloos geval is. “William moet eens af van zijn beroerde houding ten opzicht van de media,” zegt Wharfe. “Niet de media hebben zijn moeder in Parijs de dood ingejaagd, dat is allemaal gebeurd omdat haar beveiligers op dat moment volstrekt incompetent waren. Dus waarom stelt hij zich zo wrokkig op? Naar mijn mening stellen de media zich zeer ruimhartig en positief op tegenover hem en zijn gezin, hij moet eens een knop omzetten. Zowel William als zijn jongere broer moeten de harten winnen van een generatie die zal besluiten of deze koninklijke familie over vijftig of zestig jaar nog wel recht van bestaan heeft. Daar hebben ze de media hard bij nodig. Diana begreep dat.”

Laatste nieuws

Zie ook