‘Ik probeerde prinses Diana te redden van James Hewitt’

Als prinses Diana's bodyguard was Ken Wharfe zeer close met de prinses en probeerde er alles aan te doen om haar romance...

Lees ook

Als prinses Diana’s bodyguard was Ken Wharfe zeer close met de prinses en probeerde er alles aan te doen om haar romance met James Hewitt geheim te houden. 

Diana leerde James kennen in de tijd dat haar relatie met Charles niets meer voorstelde. “Nadat Harry is geboren is mijn huwelijk gewoon gestorven,” zei ze tegen Ken, zo beschrijft hij in zijn boek ‘Closely Guarded Secret’. “Ze zei: ‘Ik heb het geprobeerd, ik heb het echt geprobeerd, maar hij wilde me gewoon niet. We hebben al twee jaar niet meer in hetzelfde bed geslapen’.” De lichaamstaal hieronder zegt veel over de staat van de relatie.  

Engeland Charles Diana 1992

© AFP / ANP

Diana was in die tijd erg ongelukkig en deed verschillende zelfmoordpogingen (“Het was een schreeuw om hulp, maar niemand luisterde”). Household Cavalry officier James Hewitt (58) leerde ze kennen op een feestje van haar hofdame Hazel West en ze konden het meteen goed vinden. “Het voelde heel natuurlijk,” aldus de prinses. Omdat Charles zijn affaire met Camilla weer had opgepakt, voelde Diana zich vrij om ook iets buitenechtelijks aan te gaan. Flirter James gaf haar eerst de aandacht en genegenheid waar ze zo naar snakte en later de hartstocht. “Hij was charmant en bracht leven in de brouwerij op een moment waarop ze echt liefde nodig had,” aldus Wharfe. 

Diana en James rotzooiden bij voorkeur in een oude cottage in Devon, die van Hewitts moeder Shirley was. Als Diana Shirley belde om te laten weten dat ze eraan kwamen, noemde ze zichzelf Julia en sprak met een bizar Cockney accent, voor het geval ze afgeluisterd werden. Om die reden werden er ook codewoorden gebruikt: zo was Highgrove, het landgoed van Charles, in deze gesprekken ‘Low Wood’. 

Diana deed de afwas

Als James en Diana het samen leuk hadden in hun liefdesnestje zaten Shirley en Ken beneden net te doen alsof ze de krakende vloer en het piepende bed boven niet hoorden. “Ik was vaak niet alleen bodyguard maar ook kok,” zegt Ken. “Terwijl ik iets Italiaans kookte, kropen de prinses en haar lover op de bank met een zelfgemaakte wodka-jus. De wodka kwam uit de kelders van Highgrove, het landgoed van Charles. Diana deed daarna de afwas en dan kaarten we tot middernacht. James en Diana gingen dan naar bed, Shirley en ik namen nog een slaapmutsje. Ik sliep meestal op de bank of op een veldbed in de keuken.”

‘Diana vermomde zich’

Engeland Diana James Hewitt

“Rond half negen begonnen James en zijn moeder aan het ontbijt, Diana kwam altijd als laatste uit bed,” volgens Ken. “Als ze naar beneden kwam, meestal in een strakke jeans en een slobbertrui, at ze soms een paar happen toast, maar stond ze te springen om er alleen met Hewitt op uit te gaan. Om ze wat privacy te geven bleef ik een stukje achter hen hangen, maar ze had wel altijd een walkietalkie bij zich op mijn frequentie, zodat ze meteen contact kon leggen. James en zij gingen dan wandelen op het kiezelstrand van Budleigh Station. Niemand die wist dat daar de prinses van Wales met haar lover liep, ze vermomde zich met een hoofddoek.” 

Na zo’n liefdesnacht met James was Diana vaak zo verrukt dat ze veel te hard reed, zodat Ken en zij ooit aan de kant werden gezet door de politie. “Ze zei: ‘Ken, je moet dit regelen,'” aldus Wharfe. “Ik zei dat het niet bij mijn baan hoorde om overtredingen te laten verdwijnen en dat ik haar al vaker had gewaarschuwd over de snelheid waarmee ze reed. Ze flirtte een beetje met de politieman die de schrik van zijn leven kreeg toen hij zag dat hij de prinses van Wales aan de kant had gezet. Ze kwam er vanaf met een waarschuwing.”

Diana gaf James 15000 pond in een koffertje

Diana’s gulle, maar ook onbesuisde karakter lieten haar soms rare dingen doen. “Ik was geschokt toen ze zei dat Hewitt, die altijd krap bij kas leek te zitten, zich had laten ontvallen dat hij een opzichtige nieuwe sportwagen wilde. Een TVR die hij zich niet kon veroorloven. Ze gaf hem 16.000 pond in een koffertje. Als de pers daar lucht van had gekregen, hadden ze dat vast gezien als zwijggeld, om de discretie van haar lover af te kopen. Ik probeerde haar te redden van James en de invloed die hij op haar had, maar ze was niet altijd voor rede vatbaar.”

‘James kán Harry’s vader niet zijn’

Engeland Diana James Hewitt

De affaire leverde ook andere problemen op, zoals de roddels over wie nu de vader van Harry is, Charles of James. “Die geruchten werden verspreid door vrienden van Charles,” zegt Ken. “En ze moeten zich daar voor schamen, want niet alleen is het laster, ze kunnen ook nog eens niet rekenen. Harry is geboren op 15 september 1983, zodat hij rond kerst 1983 verwekt moet zijn, toen zijn broer William ongeveer anderhalf was. Diana leerde James pas kennen in de zomer van 1986. Het rode haar dat altijd als ‘bewijs’ wordt aangevoerd zit gewoon in Diana’s familie, de Spencers. Dit gerucht kwetste haar zeer. Niemand kwam aan haar kinderen.” 

Eind jaren tachtig had Hewitt genoeg van de aanhoudende manier waarop Diana hem emotioneel claimde. “Hij zei: ‘Ken, ik heb een break nodig, de prinses kan zo veeleisend zijn.’ Het verbaasde me niet dat hij de eerste de beste kans greep om weg te komen: hij werd gepromoveerd tot majoor en zou twee jaar in Duitsland worden gestationeerd.” 

 Engeland Diana James Hewitt

Diana voelde zich verraden omdat hij zijn carrière had verkozen boven haar. Eerst haalde ze alles uit de kast om te voorkomen dat hij zou gaan en dreigde zelfs met zijn leidinggevende te gaan praten. Hewitt was geschokt: een officier die het met de vrouw van de aanstaande koning deed, zou nooit worden geaccepteerd. Toen hij weigerde zijn werk op te geven, liet Diana de relatie verwateren en zette er uiteindelijk een punt achter, zonder dit Hewitt te laten weten. “Ze meende zo Charles de baas te zijn, omdat die Camilla niet op kon geven,” zegt Wharfe. “Maar de breuk deed haar geen goed: ze was vaak humeurig, emotioneel en kwaad op van alles en vooral haar leven.”

Na een jaar amper met elkaar te hebben gesproken, keerde James terug naar Engeland voor de bruiloft van zijn zus. “Diana nodigde hem uit voor een weekend op Highgrove, waar Charles op dat moment niet aanwezig was,” zegt Wharfe. “De romance laaide weer op en Diana zei tegen James wat ze al maanden tegen Ken zei: dat ze wilde scheiden van Charles.”

Diana schreef hem elke dag, soms twee keer per dag

In december vloog Hewitt naar Saudi-Arabië in de aanloop van de eerste oorlog in Irak. Diana schreef hem elke dag, soms twee keer per dag en stuurde picknickmanden met whisky van Fortnum & Mason en mannenbladen als Playboy, Mayfair en Penthouse, allemaal verboden in het streng islamitische land. “Ik waarschuwde haar dat ze haar genegenheid niet zo expliciet moest laten blijken,” zegt Ken. “Als de brieven in verkeerde handen zouden vallen, zou de waarheid zo op straat liggen. Maar ze luisterde niet. Ze was niet meer echt verliefd op James Hewitt, maar meer op het idee dat ze verliefd was op een oorlogsheld.”

Engeland James Hewitt lover Diana Philip Ramey GI

Philip Ramey / Getty Images

In 1991 doofde de relatie voorgoed, in 2003 en 2015 toonde James – wederom blut, hij woonde bij zijn moeder – zijn ware aard en probeerde 64 persoonlijke brieven van Diana voor 10 miljoen pond te verkopen. Daar was erg veel kritiek op, niet duidelijk is hoe dat is afgelopen. James, die later werd gearresteerd voor cokebezit, zegt dat hij ze nu zal houden tot zijn dood. Het gerucht gaat dat prins William en prins Harry ze inmiddels via een omweg voor een ‘aanzienlijk lager’ bedrag hebben gekocht.

Morgen op Beau Monde: waarom prins Harry volgens Ken Wharfe een betere koning zou zijn dan prins William.

Openingsfoto © Tim Graham / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook