Huh? Prinses Irene in 5 doordenkquotes

Prinses Irene is de doordenker van de Oranjes. Ter ere van haar verjaardag – ze wordt vandaag 77, van harte &ndash...

Lees ook

Prinses Irene is de doordenker van de Oranjes. Ter ere van haar verjaardag – ze wordt vandaag 77, van harte – haar visie op het leven, in vijf, tot onze spijt glamourvrije, quotes.

We zouden dolgraag willen weten wat prinses Irene van haar tien kleinkinderen vindt. Wat haar favoriete Nederlandse leylijn is. En of ze ondanks een oprecht diepgaand innerlijk leven niet ook kan genieten van een tiaramomentje als prinses. Maar als Hare Koninklijke Spiritualiteit al eens een interview geeft, gaat het onherroepelijk meteen de diepte in. Dus zet je schrap voor haar levensvisie, in 5 fragmenten. Ter compensatie gooien we er ook een paar tiara’s tegenaan, alles voor een goede balans, tenslotte. Zus Christina (links) draagt hier de Bandeau à la Greque, Irene de Anna Paulowna tiara.  

Alles is liefde

Beatrix Queen Juliana Irene 1958 GI
1958 (c) Getty Images

“Alles draait om liefde,” zegt prinses Irene tegen futurefuel.nl. “Liefde voor elkaar en de wereld om ons heen. Daar ben ik van overtuigd. Zelfs de mensen die nu met geweld hun doelen willen bereiken handelen uiteindelijk uit liefde, liefde voor hun ideologieën. Natuurlijk is hun weg niet de mijne, maar de wereld is niet zo zwart-wit als wij er vaak van maken. Iedereen is nodig.”

En de tiara’s? Beatrix draagt de Bandeau à la Greque, Elizabeth de Vladimir tiara, Juliana de Oranje huisdiamanten met de Stuartsteen en Irene een vermoedelijk collier dat multitaskt als tiara.

Verbinding met alles

prinses Irene, koningin juliana  1960

© ANP

“Het maakt mijn leven veel mooier en lichter, voller, betekenisvoller, zinvoller en relativerender,” zegt de prinses in de NCRV-gids over haar levenshouding dat alles met elkaar verbonden is. “Want als alles een samenhang heeft, dan betekent dat dat het ontzettend belangrijk is hoe je denkt en wat je doet. Als alles verbonden is, dan is ieder mens, elk dier en elk blad aan een boom belangrijk. Alleen hebben mensen wel een speciale verantwoordelijkheid in het geheel, in het grote ecosysteem aarde. Omdat mensen een reflecterend vermogen hebben dat verder gaat dan dat van de andere dieren kunnen we – als we wíllen – overzien wat we teweegbrengen. Daarmee hebben we een fantastische opdracht, want het maakt ons allemaal co-creatoren van de toekomst van de aarde.”

En de tiara’s? Koningin Juliana draagt hier de Mellerio met robijnen, prinses Irene heeft vernuftig het collier uit de smaragdenparure ondersteboven in heur haar gezet en voor prinses Beatrix gokken we op de Bloementiara.  

 

Ieder van ons is als een druppel in de oceaan van het leven.

 

‘Ik is ook altijd wij’

“Op het moment dat je begrijpt dat jij er zelf toe doet,” zei Irene in haar Abel Herzberglezing, “dat jij ertoe doet in wat je denkt en in hoe je handelt, in wat voor keuzes je maakt, in hoe je omgaat met je relaties, in hoe je jezelf behandelt, op het moment dat je begrijpt dat ieder van ons is als een druppel water in de oceaan van het leven, dan begrijp je dat het  ieders persoonlijke verantwoordelijkheid is een heldere druppel te zijn die zal bijdragen aan de helderheid van de oceaan als geheel. Want in feite is het ‘ik’ ook altijd een ‘wij’.” 

Persoonlijke evolutie

huwelijk irene en carlos 1964 ANP

© ANP

“Tegenwoordig ben ik minder stellig, niet meer zo dat ik het allemaal wel weet,” aldus Irene tegen Twan Huys. “Ik ben nu ouder, luister meer, wil weten waarom iemand iets doet.” Ook met politiek bemoeit ze zich niet meer. “Als lid van mijn familie heb ik een verantwoordelijkheid tegenover het staatshoofd. Het is mijn vrije keuze me niet in de Nederlandse politiek te mengen.”

En de tiara? Het huwelijk van Irene met Carlos-Hugo lag zo gevoelig dat ze geen Oranje-tiara mocht dragen. Dit is een exemplaar van de Bourbon-Parma’s, van haar schoonmoeder, prinses Maria Antonia van Portugal. De tiara, die meer dan 3 miljoen euro waard is, is in 1996 ‘zoekgeraakt’.  

Gezonde zelfkennis

Irene pauwentiara

© Onbekend

“Ik ben, wat de meeste media betreft, de prinses die met bomen praat,” zei ze tegen Twan Huys. “Daar word ik soms zo moe van. Het is zo simplistisch. Ze schamperen over ‘praten met bomen’, maar ik wil iets wezenlijks overbrengen: dat er communicatie mogelijk is met alle levensvormen, dat alles een bewustzijn heeft, dat alles een gevoel heeft en dat we daar rekening mee moeten houden.”

En de tiara? Prinses Irene draagt hier de Pauwenstaart parure, een niet al te subtiel geval met robijnen. That’s our girl. 

Laatste nieuws

Zie ook