Verdrietig nieuws: koningin Ana van Roemenië is overleden

De Roemeense koningin Ana is maandagmiddag op 92-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Zwitserland. Dat is beke...

Lees ook

De Roemeense koningin Ana is maandagmiddag op 92-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Zwitserland. Dat is bekendgemaakt namens de koninklijke familie.

Koningin Ana stierf in het bijzijn van haar familieleden. Ze woonde met haar man koning Mihai sinds 2004 in Aubonne, Zwitserland. Mihai trok zich eerder dit jaar terug uit het openbare leven vanwege zijn gezondheidsproblemen. De koning heeft onder meer chronische leukemie.

Oude Europese adel

© House of Romania © House of Romania

Ana, lid van het huis Bourbon-Parma, werd in 1923 geboren in Parijs. Ze was de enige dochter van prins René van Bourbon-Parma en de Deense prinses Margaret. Ana woonde als kind in Frankrijk en Spanje, maar verhuisde later met haar ouders naar Amerika. In New York volgde ze de Parson’s School of Design en werkte ze bij Macy’s. Tijdens WOII reed ze als vrijwilliger voor het Franse leger in een ambulance. Haar aanstaande leerde ze kennen op de bruiloft van koningin Elizabeth en prins Philip. Ze trouwde in 1948 in Athene met Mihai, een neef van de Britse koningin Elizabeth. Hij werd een paar maanden voor de bruiloft door het communistische bewind gedwongen Roemenië te verlaten.

Prins Carlos is diep geraakt door het heengaan van deze lieve tante.

Prins Carlos van Bourbon-Parma heeft maandag gereageerd op het overlijden van koningin Ana, die werd geboren als prinses van Bourbon-Parma. “Prins Carlos is diep geraakt door het heengaan van deze lieve tante, die voor hem persoonlijk en voor zijn familie veel betekend heeft”, aldus een woordvoerder van Carlos aan het blad Royalty. De prins, hoofd van het koninklijk huis Bourbon-Parma, heeft zijn condoleances overgebracht aan de Roemeense koninklijke familie, ook uit naam van zijn eigen familie. De opa van prins Carlos, prins Xavier, was een broer van Ana’s vader prins René van Bourbon-Parma. Ana’s moeder komt uit het Deense koningshuis.

Geen staatsbegrafenis

© ANP © ANP

Ana en Mihai, in het Westen vaak Anne en Michael genoemd (deze foto is van 2005), kregen vijf dochters. De oudste, Margareta (67) werd door haar zieke vader aangewezen als hoeder van de troon. Anna had vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. De koningin wordt begraven in de Roemeense stad Curtea de Arge?. Op verzoek van Mihai krijgt Ana een traditionele uitvaart. Ze wordt bijgezet in de koninklijke crypte in Curtea de Arge?, waar voor het laatst in 1938 een koninklijke begrafenis heeft plaatsgevonden. Haar lichaam wordt opgebaard in kasteel Pele?, volgens Roemeense media kan het volk eind deze week afscheid van haar nemen.

Laatste nieuws

Zie ook