Dit doet de Queen op Balmoral

© Chris Jackson / Getty ImagesVoor de Queen is de zomervakantie begonnen. Tot oktober verblijft ze op haar zomerres...

Lees ook

© Chris Jackson / Getty ImagesVoor de Queen is de zomervakantie begonnen. Tot oktober verblijft ze op haar zomerresidentie Balmoral in Schotland. Hoe ziet zo’n zomer in de Highlands eruit?

Op zich niet zo anders dan haar dagen in Windsor en Londen, want koningin Elizabeth (90) hecht erg aan haar ijzeren routine. Toch heeft Balmoral unieke vakantie-ervaringen: het kleuren van de hei, herten en bokken spotten en knutten doodslaan. Deze piepkleine steekvliegjes komen aan het einde van de middag tevoorschijn en kunnen zelfs de Meest Stoïcijnse Majesteit ooit woedend met kranten laten meppen. What else?

De Queen werkt door

© WPA Pool / Getty Images
© WPA Pool / Getty Images

Om te beginnen werkt ze vrijwel elke dag even wat lopende diplomatieke en regeringszaken weg. De rode koffertjes pendelen gewoon tussen Londen en Balmoral en de nieuwe premier Theresa May komt minimaal één keer langs, dat is een verplicht nummer. Kroonprins Charles en zijn vrouw hertogin Camilla zijn ook van de partij, maar hebben een eigen verblijf op het terrein: Birkhall Lodge.

Ze ontvangt er collega’s

© Fox Photos / Getty Images
© Fox Photos / Getty Images

Omdat de Queen zo lang op Balmoral verblijdt ontvangt ze er ook andere staatshoofden. Het wordt als een grote eer gezien om op de privéresidentie te mogen komen, maar buitenlandse gasten blijven nooit heel lang: het is tenslotte vakantie. Op deze foto uit 1950 van links naar rechts prins Philip, prinses Anne, de Amerikaanse president Eisenhower, koningin Elizabeth II, prins Charles en kapitein John Eisenhower.

Happy hour begint vroeg

© Margaret Rhodes / The Final Curtsey
© Margaret Rhodes / The Final Curtsey

Toch is het ook echt vakantie. Met haar man prins Philip ontvangt ze er vrienden en familie, er worden bescheiden feestjes gehouden en er wordt eindeloos gepicknickt. Hier luncht Hare Majesteit met haar nicht en lievelingsloge Lady Margaret Rhodes in een blokhut op het landgoed, na een stevige wandeling. Door haar hoge leeftijd, wandelt ze tegenwoordig niet meer urenlang, maar een uurtje per dag kuiert ze toch nog altijd vol. Let vooral op de gin met dubonnet onder handbereik. De hut wordt de Old Bull and Bush genoemd, naar een pub op Heampstead Heath die vereeuwigd is in een populair oud liedje waar de Queen Mum dol op was.

Corgi’s gaan mee

© Margaret Rhodes / The Final Curtsey
© Margaret Rhodes / The Final Curtsey

Elizabeth en Margaret zijn volle nichten, hun moeders waren zussen. Als kind waren ze al hartsvriendinnen en Margaret, dochter van de 16de Lord Elphinstone, was bruidsmeisje tijdens het huwelijk van Elizabeth met prins Philip. Hier zitten ze zo’n 20 jaar geleden samen aan de oever van de rivier Dee en uiteraard waren de royal corgi’s ook mee. De dames zijn nog steeds erg close: de Queen gaf haar nichtje in 1980 een huis in de koninklijke enclave van Great Windsor Park zodat ze elkaar vaak kunnen zien.

Er wordt gewandeld

© Margaret Rhodes / The Final Curtsey
© Margaret Rhodes / The Final Curtsey

De nichtjes hebben een volstrekt eigen stijl, zoals je ziet gaat Hare Majesteit in haar vrije tijd meer voor warmte en comfort dan voor glamour. Love de witte sokken over de panty, daar kom je alleen mee weg als je de Queen bent. De foto’s zijn uit ‘The Final Curtsey’, het boek dat Margaret met de zegen van haar beroemde nicht schreef.

Ze gaan naar Braemar

© Chris Jackson / Getty Images
© Chris Jackson / Getty Images

Hoogtepunt van de maanden op Balmoral zijn de Braemar Games, waarin verschillende Schotse clans elkaar sportief proberen af te troeven. Het is een traditie die al ruim 900 jaar bestaat. De Queen is beschermvrouw van de Braemar Royal Highland Society en een van de meest enthousiaste toeschouwers. Elk jaar is het weer dikke pret op de eerste zaterdag in september bij het paal werpen, zwerfkei zwaaien, hamer zwiepen en korenschoof gooien.

Er wordt gejaagd

© Hulton Archives / Getty Images
© Hulton Archives / Getty Images

Balmoral is privébezit van de Queen. Het landgoed en kasteel werden in 1852 gekocht door koningin Victoria, hier in de witte jurk in september 1953. Er wordt, ondanks protesten van dierenliefhebbers, nog altijd gejaagd, net als in de tijd van Victoria, die hier de jagers verwelkomt die haar een groot mannetjeshert (een stag) aanbieden, #zielig. Begin oktober keren Elizabeth en haar gevolg weer terug naar Londen voor allerlei royal zaken die niet vanuit Schotland te regelen zijn.

Laatste nieuws

Zie ook