Ook Spaanse royals niet naar Rio

Het wordt lekker breed zitten op de tribunes van de Olympische Spelen, want ook de Spaanse Royals gaan niet naar Rio om...

Lees ook

Het wordt lekker breed zitten op de tribunes van de Olympische Spelen, want ook de Spaanse Royals gaan niet naar Rio om hun sporters toe te juichen.

Wel namen ze in stijl – koningin Letizia in patriottisch rood – afscheid op het vliegveld met vele selfies: zo te zien zijn ze met alle 305 Spaanse deelnemers op de foto gegaan. Eerder werd al bekend dat ook prins Harry, prins William en hertogin Kate verstek laten gaan. Dat betekent dat prinses Anne, als lid van het Internationale Olympisch Comité (IOC), vermoedelijk de enige aanwezige Windsor zal zijn. Prinses Charlene van Monaco – ooit zelf een Olympisch sporter – gaat ook niet.

Deze royals rukken wél uit

© J. J. Guillén / Getty Images © J. J. Guillén / Getty Images

Charlene’s man prins Albert van Monaco is als lid van het IOC-bestuur tien dagen aanwezig. Koning Willem Alexander, erelid van het IOC is er van 4 tot 6 augustus in het gezelschap van premier Rutte en minister Schippers. Ook kroonprins Haakon van Noorwegen laat zijn gezin thuis: Mette-Marit en de kinderen hebben andere plannen. Koning Filip en koningin Mathilde stappen vermoedelijk eveneens zonder de kinderen in het vliegtuig en zijn van 4 tot en met 8 augustus in Brazilië; zij pikken de openingsceremonie mee. Spaanse collega koning Felipe, hier aan het woord, hield het zogezegd bij selfies en speeches. ”Samen vormen jullie een geweldig Spaans team”, zei de Spaanse vorst. ”Wij zijn overtuigd van uw capaciteiten in de competitie, maar ook van uw menselijke kwaliteiten.”

Letizia: selfie-supporter

© J. J. Guillén / Getty Images © J. J. Guillén / Getty Images

Letizia haalde ter compensatie van het wegblijven al haar uitwuiftalenten uit de kast en poseerde er lustig op los, dat telt ook. Al is het leuk als royals een beetje moeite doen: koning Gustaf en koningin Silvia zijn er wel, van 16 tot en met 21 augustus, zij maken de slotceremonie mee. Silvia is half Braziliaans, woonde er tien jaar er ging er naar een traditionele Duitse school: Colégio Visconde de Porto Seguro. Team Denemarken wordt aangemoedigd door het kroonprinselijk en prinselijk paar: kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim en prinses Marie zijn gedurende de hele Spelen inzetbaar om te juichen en Denemarken te promoten. Niet bekend is of ook de kinderen meegaan.

Felipe gaat liever zeilen

© J. J. Guillén / Getty Images © J. J. Guillén / Getty Images

De redenen om niet te gaan worden niet expliciet door de wegblijvende royals genoemd. Vermoedelijk zijn het zikavirus en zorgen om de veiligheid de voornaamste redenen om niet op de tribunes te verschijnen. In het geval van Letizia en Felipe speelt tevens mee dat de Spaanse Copa del Rey zeilwedstrijd ongeveer gelijktijdig wordt gehouden. Daar wil Felipe – bij zo’n lange koning is een selfiestick echt een majesteitelijke must – per se bij aanwezig zijn en van Letizia is bekend dat ze haar vakantie voor heen goud wil missen; ook Majesteiten moeten prioriteiten stellen.

Laatste nieuws

Zie ook